K Wiki

K8s

Kubernetes, vaak afgekort als K8s, betreft een open-source containerorkestratieplatform dat is ontworpen om het beheer en de schaalbaarheid van applicaties in containers te automatiseren. De term ‘Kubernetes’ komt van het Griekse woord voor ‘stuurman’ en wordt vaak beschouwd als ‘het besturingssysteem van de cloud’. Kubernetes bestaat uit diverse componenten, waaronder nodes (virtuele of fysieke machines), clusters (een set nodes voor het draaien van door Kubernetes beheerde containerapplicaties), pods (containers of verzamelingen containers binnen een cluster), en cloudcontainers (installatiekopieën met software en alle benodigde afhankelijkheden voor een applicatie).

Het gebruik van Kubernetes biedt organisaties verschillende voordelen. Het stelt hen in staat om snel en flexibel te schalen, waarbij ze moeiteloos het aantal resources en containers kunnen aanpassen op basis van vraag en belasting. De mogelijkheid om het netwerkverkeer optimaal te verdelen, draagt bij aan een stabiele implementatie. De opkomst van containertechnologie en het gebruik van Kubernetes als platform voor het beheer van containerapplicaties verkort de innovatiecyclus. Dankzij de schaalbaarheid van containers en de mogelijkheid om meerdere versies van een toepassing tegelijk te draaien, kunnen organisaties vernieuwen in kleine en overzichtelijke stappen.
Een ander belangrijk voordeel van Kubernetes is de mogelijkheid om meerdere versies van een applicatie gelijktijdig te draaien, waardoor het traditionele proces van doorlopen van verschillende test- en acceptatieomgevingen wordt vermeden. Dit maakt snelle en frequente software-uitrol mogelijk zonder het risico van uitval van diensten. Kubernetes biedt ook automatische verspreiding van containers over het cluster voor een hogere uptime, en het toewijzen van clusters aan specifieke nodes met geschikte hardware draagt bij aan een extra hoge beschikbaarheid. Als monitoringstool controleert Kubernetes automatisch of alle containers naar behoren werken en vervangt snel slecht presterende containers door nieuwe (‘auto healing’). Het vereenvoudigt bovendien het beheer van complexe IT-architecturen en draagt bij aan kostenbesparingen door een efficiënter gebruik van kostbare resources.

Met OAuth-tokens en SSH-sleutels kunnen containerimages in Kubernetes veilig worden bijgewerkt. De juiste toewijzing van rollen en rechten in de secrets-manager maakt ook een veilige integratie van omgevingen met nodes in cloudplatforms zoals Azure, AWS, Google Cloud en AliCloud mogelijk.

 
 
Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten