Internationaal Kennisbank

Mogelijkheden en voorwaarden van het MM2H programma in Maleisië

MM2H richt zich primair op buitenlandse gepensioneerden en werkende expats die Maleisië als hun tweede thuis willen door middel van een investering, en betreft feitelijk een huisvestingsprogramma dat de genoemde doelgroepen toestaat in Maleisië te verblijven op grond van een multiple-entry visum. Het MM2H-visum is maximaal 10 jaar geldig en kan worden verlengd, wanneer wordt voldaan aan de voorwaarden van het programma. Opgemerkt moet worden dat het  visum geen permanente verblijfsstatus (PR) verleent, noch leidt het ertoe dat de houder PR-status in Maleisië ontvangt (besluit door de overheid genomen in juni 2024).  

Om in aanmerking te komen voor het MM2H-programma, moet je voldoen aan bepaalde financiële en medische criteria, waarmee je aantoont dat je in staat bent om jezelf te onderhouden tijdens je verblijf, zonder te werken in Maleisië. Dit programma benadrukt de gastvrije houding van Maleisië tegenover expats en degenen die willen genieten van de vele culturele, economische en geografische aanbiedingen van dit Zuidoost-Aziatische land.

Toelatingscriteria

Om in aanmerking te komen voor MM2H, moet je, zoals gesteld, voldoen aan specifieke financiële en medische criteria die zijn vastgesteld door de overheid van Maleisië. De vereisten zijn onder andere:

  • Financieel: Je moet bewijs van voldoende financiële middelen tonen, wat meestal een vaste storting en een maandelijks inkomen uit het buitenland inhoudt;
  • Medisch: Een medisch rapport van een geregistreerde kliniek in Maleisië;
  • Verzekering: Je moet een geldige ziektekostenverzekering hebben.

Concrete vereisten

Je moet een minimaal offshore inkomen van RM 10,000 (+/- € 2000,-) per maand aantonen. Dit inkomen moet consistent en verifieerbaar zijn, en dient als bewijs van je vermogen om je levensstijl in Maleisië te onderhouden.  Je dient, na de goedkeuring van de aanvraag, een bedrag te storten bij een Maleisische bank. Het vereiste bedrag varieert afhankelijk van je leeftijd:

  • Als je jonger bent dan 50 jaar, bedraagt het vaste stortingsbedrag RM 300,000 (+/- € 60.000,-)
  • Voor degenen van 50 jaar en ouder, is het bedrag vastgesteld op RM 150,000 (+/- € 30.000,-)

Opgemerkt moet worden bij de storting dat dit bedrag in Maleisië kan worden gebruikt voor uitgaven. Je bent het bedrag derhalve niet ‘kwijt’. Verder is noodzakelijk: een kopie van de bankafschriften van de afgelopen 3 jaar, waarin liquide middelen aantoonbaar zijn van ten minste RM 500,000 voor aanvragers jonger dan 50 en RM350,000 voor aanvragers van 50 jaar of ouder.  Het is ook belangrijk op te merken dat het MM2H-visum een hernieuwbaar langetermijnverblijfsvisum is, wat betekent dat je deze financiële vereisten op lange termijn moet behouden om je deelname aan het programma te verlengen.

Vastgoedinvestering(en) en huurregelingen

Het My Second Home (MM2H) programma biedt niet alleen verblijfsopties, maar ook de mogelijkheid om in onroerend goed te investeren met voordelen op grond van lokale regelgeving. Wanneer je besluit om onroerend goed te kopen in Maleisië onder het MM2H-programma, gelden bepaalde voordelen. Zo kun je vastgoed aanschaffen tegen een lagere minimumprijs vergeleken met niet-MM2H buitenlanders. Specifiek in de staat Penang kun je bijvoorbeeld vastgoed kopen vanaf RM 500.000,- terwijl de standaard minimumprijs voor buitenlanders meestal rond de RM1.000.000,- betreft.

Meer weten over het MM2H of zoek je deskundige immigratiebegeleiding?

Meer over het MM2H programma tref je op de website van de Immigratiedienst van Maleisië. Let op: hetgeen bovengenoemd weergegeven geldt voor peninsular Maleisië. Voor Sabah en Sarawak gelden andere voorwaarden. 
Navigeren door immigratieprogramma’s kan complex en overweldigend zijn, ongeacht het land of programma waarin je geïnteresseerd bent. Als je moeite hebt om duidelijke, nauwkeurige informatie te vinden, ben je niet de enige. Ons team staat klaar om je duidelijkheid en betrouwbaar advies te bieden over onder andere een breed scala aan immigratieprogramma’s.  Neem vrijblijvend contact op met Nomair van Wijk via info [at] GNShousing.com. 

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten