M Wiki

Myopia

Dit staat bekend staat als “myopie” of “kortetermijndenken.” Dit houdt in dat mensen, beleggers of bedrijven zich te veel richten op korte-termijnresultaten en winst op de korte termijn, zonder voldoende aandacht te besteden aan lange-termijndoelen en duurzame groei. Myopisch gedrag in financiën kan leiden tot beslissingen die op de korte termijn gunstig lijken, maar op de lange termijn nadelig zijn. Dit concept wordt dan ook vaak besproken in de context van investeringen, bedrijfsstrategieën en economische beleidsvorming. Het benadrukt het belang van het vermijden van impulsieve beslissingen en het nemen van beslissingen die rekening houden met langetermijndoelen en duurzaamheid. Managementcontrolesystemen kunnen in dit licht een belangrijke rol spelen in het sturen van het gedrag van organisaties en managers, en worden veelal als volgt ingezet:

  1. Prestatie-indicatoren (KPI’s): Managementcontrolesystemen omvatten vaak het vaststellen van KPI’s en doelen. Door zorgvuldig geselecteerde KPI’s te gebruiken, kunnen organisaties de aandacht van managers richten op zowel korte-termijndoelstellingen als langetermijndoelen. Het opnemen van langetermijndoelen in de KPI’s kan helpen voorkomen dat managers te zeer gefocust raken op onmiddellijke winst.

  2. Budgettering: Het budgetteringsproces is een integraal onderdeel van managementcontrolesystemen. Door langetermijnbudgetten en prognoses op te nemen naast jaarlijkse budgetten, kunnen organisaties zich richten op zowel korte-termijnbeheersing als langetermijnplanning.

  3. Beloningssystemen: Beloningsstructuren en bonussen kunnen worden ontworpen om managers en werknemers aan te moedigen om zowel op de korte als de lange termijn te presteren. Bijvoorbeeld, bonussen die gebaseerd zijn op prestaties op lange termijn of op strategische doelen kunnen langetermijndenken bevorderen.

  4. Rapportage en communicatie: Het ontwerp van rapportagesystemen kan de nadruk leggen op het verstrekken van zowel korte- als langetermijninformatie aan managers en leidinggevenden. Duidelijke communicatie van de langetermijnstrategie van de organisatie kan helpen bij het tegengaan van myopie.

 

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten