Artikelen

Pensioenopbouw: waarom zou je?

Als ondernemer of manager binnen een bedrijf of organisatie, heb je waarschijnlijk bovenmodale inkomsten. Zonder gelijk al te persoonlijk over je financiële situatie te willen worden: wat doe je met je inkomsten? Leef je nu riant, en geef je eigenlijk alles dat er maandelijks binnenkomt gelijk weer uit? Of ben je ook met het oog op de toekomst, al aan sparen voor je pensioen? De eerste optie lijkt natuurlijk aantrekkelijk, en is ook erg menselijk. Maar het is het ook verstandig – zo niet noodzakelijk – om te sparen voor een comfortabel pensioen. Waarom? Hieronder vind je drie redenen. 

Na je pensioengerechtigde leeftijd ook comfortabel leven

Met bovengemiddelde inkomsten is de kans groot dat je je geld lekker laat rollen. Denk aan een mooie koopwoning, op vakantie een paar keer per jaar, lekker uit eten gaan als je daar zin in hebt en gewoon iets kunnen kopen als je dat moet of wil. Maar is die levensstijl ook vol te houden na je pensioengerechtigde leeftijd? Spoiler: de AOW is echt geen vetpot. En (de meeste) ondernemers sparen daarnaast niet bij een pensioenfonds voor een aanvullend pensioen. En managers in loondienst niet altijd volledig, of er is eerder al een pensioengat ontstaan vanwege een sabbatical of werkloosheid. Wil je tijdens je pensioen ook een beetje comfortabel kunnen blijven leven, dan is (extra) pensioenopbouw geen overbodige luxe.

Onzekerheid over toekomstige AOW en aanvullend pensioen via pensioenfonds

Hoewel ons pensioenstelsel wereldwijd als een van de beste staat aangeschreven, is het wel de vraag hoe toekomstbestendig het is. De Nederlandse bevolking vergrijst immers in hoog tempo. En daarnaast is ook het aantal ondernemers – vooral zzp’ers – de afgelopen jaren sterk toegenomen. De hoogte van de AOW en een eventueel riant aanvullend pensioen bij een pensioenfonds is zeker voor de twintigers en dertigers van nu allesbehalve een zekerheid.

Pensioenopbouw kan fiscaal aantrekkelijk

Tot slot is het belangrijk om te weten dat de overheid pensioensparen aanmoedigt. Daarom zijn er diverse fiscale voordelen. Eigenlijk zou je een dief van je eigen portemonnee zijn als je daar nu geen gebruik van maakt. Mensen in loondienst zijn vaak al via hun werkgever bij een pensioenfonds aangesloten. Over die inleg hoef je nu geen belasting in box 1 te betalen. Maar ze sparen niet altijd het maximale bedrag. En ondernemers benutten helemaal niets van hun zogenaamde jaarruimte aangezien ze niet bij een pensioenfonds zijn aangesloten. Met fiscaal voordeel sparen is vaak wel mogelijk met een lijfrente. Daarbij valt vermogen in een lijfrente buiten box 3, en krijg je dus niet te maken met vermogensrendementsheffing.

Bij Evi van Lanschot vind je meer over pensioen, praktische informatie over lijfrente en de verruimde mogelijkheden die er binnen deze regeling sinds 1 juli 2023 is om voor je pensioen te sparen.

Geniet nu, maar met oog op je toekomst

Als manager of ondernemer heb je het verdiend om in alle rust te kunnen genieten van je oude dag. Financiële zorgen zijn het laatste waar je dan op zit te wachten. Deze kun je voorkomen door nu al actie te ondernemen als het gaat om je pensioen. Veel mensen denken hierbij vooral aan zelf sparen of beleggen of de hypotheek (versneld) aflossen. Dit levert echter niet altijd voldoende financiële ruimte op. Daarbij is het eigenlijk zonde als je geen gebruikmaakt van de fiscale voordelen die je nu kunt hebben van pensioensparen met een lijfrente.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten