Artikelen

Welke stappen kunnen worden genomen om het bedrijf te laten groeien?

U bent ondernemer en wil het bedrijf laten groeien. Welke stappen kunnen worden genomen om dit te realiseren? Onderstaand enkele gebieden waar u zich op kunt focussen om de gewenste groei te realiseren.

1. Focus op kostenreductie

A. Analyse van bedrijfsprocessen: Begin met het grondig analyseren van alle bedrijfsprocessen om inefficiënties te identificeren. Automatiseer repetitieve taken en verminder onnodige uitgaven.
B. Voorraadbeheer: Optimaliseer voorraadniveaus om overschotten te vermijden en kosten te minimaliseren. Implementeer just-in-time voorraadbeheer indien mogelijk.
C. Outsourcing: Overweeg het uitbesteden van niet-kernactiviteiten om arbeids- en operationele kosten te reduceren.
D. Kostenbewustzijn: Zorg ervoor dat kostenbewustzijn en kostenbeheersing een integraal onderdeel zijn van de bedrijfscultuur. Stuur hier in sterke mate op aan.

2. Focus op omzetverhoging

A. Marktuitbreiding: Identificeer nieuwe markten of klantsegmenten die u kunt benaderen. Internationale expansie kan ook een optie zijn.
B. Productdiversificatie: Ontwikkel nieuwe producten of diensten die aanvullend zijn op uw bestaande aanbod en die nieuwe inkomstenbronnen kunnen genereren.
C. Klantretentie: Investeer in klantrelatiebeheer om bestaande klanten te behouden. Loyaliteit kan leiden tot herhaalde aankopen en aanbevelingen.
D. Marketing en promotie: Verhoog uw marketinginspanningen, inclusief digitale marketing, sociale media en traditionele advertenties, om uw zichtbaarheid te vergroten.
E. Prijsstrategie: Herzie uw prijsstrategie om ervoor te zorgen dat deze in lijn is met de marktvraag en uw concurrenten.

3. Focus op rendementsverbetering

A. Operationele efficiëntie: Verbeter de efficiëntie van uw bedrijfsactiviteiten om een hoger rendement te behalen. Dit omvat het verminderen van verspilling en het optimaliseren van de productiviteit.
B. Kwaliteitsbeheer: Zorg ervoor dat de kwaliteit van uw producten of diensten consistent hoog is om klanttevredenheid te behouden of te verhogen.
C. Talentontwikkeling: Investeer in de ontwikkeling van uw medewerkers om hun vaardigheden te verbeteren, wat kan leiden tot een hogere productiviteit en betere prestaties.
D. Financieel beheer: Houd een strikte controle over financiële processen en analyseer financiële gegevens regelmatig om te zorgen voor gewenste rendementen.
E. Innovatie: Blijf innoveren om nieuwe kansen te identificeren én concurrentievoordeel te behouden.

Het is belangrijk om op te merken dat het niet altijd mogelijk is evenveel focus te leggen op de genoemde gebieden. In veel gevallen is daar simpelweg de tijd niet voor vanwege allerlei omstandigheden. Probeer daarom de juiste prioriteiten te stellen die het gewenste effect hebben, op zowel de korte als lange termijn. Een voorbeeld van een stap die u zelf kunt nemen is bepaalde kosten te laten reduceren door het aansluiten bij een inkoopcollectief op een bepaald domein.
Hebben alle gebieden urgent aandacht nodig? Er zijn diverse partijen in de markt die integrale oplossingen bieden, zelfs grotendeels op ‘no cure, no pay’-basis.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten