S Wiki

SAMP

Een Strategic Asset Management Plan (SAMP) is een strategisch plan voor het beheer van bedrijfsmiddelen. Het is een document dat een organisatie helpt bij het beheren van haar activa op een effectieve en efficiënte manier. Het SAMP beschrijft de doelstellingen, strategieën en maatregelen die nodig zijn om de activa van een organisatie te beheren en te onderhouden.

Het SAMP omvat meestal de volgende elementen:

  1. Doelstellingen: De specifieke doelen die de organisatie wil bereiken met betrekking tot asset management.

  2. Strategieën: De benaderingen en plannen die worden gebruikt om de doelstellingen te bereiken. Dit kan onder meer het optimaliseren van de levensduur van activa, kostenbeheersing, risicobeheer en prestatieverbetering omvatten.

  3. Activabeoordeling: Een grondige analyse van de huidige staat van de activa, inclusief hun waarde, conditie, levenscycluskosten en risico’s.

  4. Onderhoudsplanning: Een plan voor het regelmatig onderhouden en inspecteren van de activa om hun prestaties en levensduur te waarborgen.

  5. Financieel beheer: Een overzicht van de kostenraming, budgettering en financiering van asset management activiteiten.

  6. Prestatiemonitoring: Een systeem om de prestaties van de activa te volgen en te meten, inclusief indicatoren en KPI’s.

  7. Risicobeheer: Een proces om de risico’s met betrekking tot de activa te identificeren, te analyseren en te beheersen, inclusief maatregelen om mogelijke storingen en gevolgen te verminderen.

SAMP is bedoeld om richting en structuur te bieden aan het asset managementproces van een organisatie en om ervoor te zorgen dat activa optimaal worden gebruikt en beheerd gedurende hun levenscyclus.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten