T

Transactiekostentheorie

De Transactiekostentheorie van Coase is een economische theorie ontwikkeld door de Britse econoom Ronald Coase in zijn artikel “The Nature of the Firm” uit 1937.

De theorie stelt dat de kosten van het uitvoeren van transacties tussen individuen of bedrijven, bekend als transactiekosten, bepalen of economische activiteit binnen een bedrijf plaatsvindt of via de markt. Coase argumenteerde dat, als de transactiekosten laag zijn, individuen en bedrijven zullen handelen via de markt door middel van contracten, maar als de transactiekosten hoog zijn, zullen ze eerder besluiten om activiteiten binnen een bedrijf uit te voeren.

Volgens Coase zijn de transactiekosten afhankelijk van verschillende factoren, zoals de complexiteit van de transactie, het aantal partijen dat betrokken is bij de transactie, en de mate van onzekerheid die gepaard gaat met de transactie. Daarom zal de keuze tussen markt en hiërarchie afhangen van welke optie de minste transactiekosten met zich meebrengt.

De Transactiekostentheorie van Coase heeft geleid tot een beter begrip van hoe bedrijven functioneren en waarom sommige activiteiten worden uitgevoerd binnen een bedrijf in plaats van via de markt. Het is ook een belangrijke theorie in de ontwikkeling van de organisatietheorie en de strategische managementtheorie.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten