Artikelen

Waarom clouddiensten het einde betekenen van de ICT-manager

Werken waar en wanneer je wilt, een exponentiele hoeveelheid aan data samenbrengen en omzetten naar waardevolle inzichten of het implementeren van de nieuwste technologieën als AI en machine learning. Anno nu, kunnen we niet meer om de cloud heen. De kansen die de cloud biedt, maken het mogelijk om een concurrerend voordeel te behalen en snel in te spelen op ontwikkelingen in de markt en de veranderende behoeften van de klant.

Bedrijfsprocessen worden geautomatiseerd en digitale werkplekken worden ingericht.
Digitale transformatie vraagt om een andere rol van een ICT-manager, wat betekent dat de traditionele ICT-manager verdwijnt. De cloud vraagt namelijk om nieuwe vaardigheden om niet te vervallen in de rol van inkoper of techneut van IT-middelen, maar om van strategische waarde te kunnen zijn voor de organisatie. Nu en in de toekomst.

De ICT-manager 1.0

Infrastructuur staat centraal
Veelal worden de wensen en behoeften van de business uit het oog verloren. Laat staan dat de ICT-manager zich bezighoudt met externe partijen, zoals de klant.  Hierdoor ontstaan doorgaans  eilandjes, de business versus IT, en wordt er relatief beperkt moeite verricht om die afstand te overbruggen.

Focus op het nu
De dagelijkse beslommeringen kosten hele werkdagen en het onderhoud en beheer van het bestaande IT-landschap vragen veel tijd. Applicaties en systemen worden aan elkaar gekoppeld, waardoor een wirwar van API’s en afhankelijkheden ontstaat.

Nadruk op investeringskosten
Veel systemen draaien nog on-premises, maar we zien al een kleine verschuiving naar applicaties die in de cloud draaien. Grote investeringen voor het lokale serverpark en andere on-premises systemen komen elke 5 tot 7 jaar terug: de CAPital EXpenditures voor de eenmalige aankoop van hardware. Een grote hap uit de budgetten en het biedt de ICT-manager weinig flexibiliteit.

Kortstondige relatie met leveranciers
Voor die grote investeringen werkt de ICT-manager intensief samen met de leverancier gedurende een bepaalde periode. Het onderhoud en beheer van de ICT-oplossingen wordt verder in-house gedaan. Er ontstaan geen duurzame relaties, waarbij leveranciers beschikbaar zijn voor de ICT-manager, zoals bij een partnerschap.

Verschuiving naar de moderne ICT-manager

Met de komst van de cloud transformeert de rol van de traditionele ICT-manager: van reactief beheer en onderhoud, naar proactief handelen en strategisch meedenken. In plaats van aan de zijlijn staan, neemt de moderne ICT-manager een centrale rol in van adviseur en businesspartner. Het navolgende dan ook van belang:

  • Zet de juiste IT-middelen in. Waar is op dit moment behoefte aan en hoe past dat in de langetermijnvisie van de organisatie? Start vanuit het waarom en focus daarna pas op het hoe en wat.

  • Zorg dat IT-middelen voor iedere medewerker beschikbaar zijn, waar en wanneer ze dan ook hun werkzaamheden uitvoeren.

  • Bewaak de schaalbaarheid van IT-systemen. Wat is de strategische waarde ervan als systemen niet kunnen meegroeien met de organisatie?

  • Heb digitale beveiliging op orde, zeker nu gevoelige bedrijfsdata en persoonsgegevens zich ook buiten de kantoormuren bevinden.

  • Pas binnen het IT-team de juiste rolverdeling toe en stuur medewerkers op passende wijze aan.

  • Vind een balans tussen innovatie en stabiliteit. Alle operationele processen moeten doorlopen, maar creëer ook ruimte om te vernieuwen.

  • Betrek de business en eindgebruikers waar mogelijk. Focus op de toegevoegde waarde voor de organisatie, management en eindgebruikers.

De Whitepaper, aangeboden door I Experts, met de volledige beschrijving van de huidige en toekomstige rol en context van de ICT-manager is te downloaden via onderstaande link.
Hierin staat tevens beschreven wat de drie essentiële rollen van de moderne ICT-manager volgens het Run-Grow-Transform-model van Gartner zijn.


Heb jij een volledig beeld van het huidige digitale volwassenheidsniveau van jouw organisatie?
De ICT-manager die de dagelijkse processen onderhoudt, maar ook graag wil vernieuwen, biedt I Experts een Quickscan aan. De Quickscan is een laagdrempelige manier om te zien waar jouw organisatie staat als het gaat om: security, adoptie, compliance, bedrijfsprocessen, inzicht, integratie, samenwerken en communiceren.

Meer weten over de Quickscan Digitaal Samenwerken? Neem dan vrijblijvend contact op met Ard van Winden, via 055-7998170 of a.van.winden@i-experts.nl.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten