W Wiki

WACC

WACC staat voor “Weighted Average Cost of Capital” (Gewogen Gemiddelde Kapitaalkosten) en wordt gebruikt in de financiële analyse om de rendementseis van investeerders in een bedrijf te bepalen. Het wordt veelal gebruikt in de context van waardebepaling en bedrijfsoverdracht.

WACC is een maatstaf die rekening houdt met de verschillende soorten kapitaal die een bedrijf gebruikt, zoals eigen vermogen en vreemd vermogen, en hun respectievelijke kosten. Het wordt berekend door het gewogen gemiddelde te nemen van de kosten van elk type kapitaal, waarbij het gewicht van elk type kapitaal wordt bepaald door het aandeel ervan in de totale financiering van het bedrijf.

Voor waardebepaling en bedrijfsoverdracht wordt de WACC gebruikt als de disconteringsvoet bij het berekenen van de contante waarde van toekomstige kasstromen van een bedrijf. Dit stelt beleggers in staat om de waarde van het bedrijf te bepalen op basis van de verwachte rendementseis die aan hun investeringen is gekoppeld. Met andere woorden, het helpt bij het bepalen van de waarde van het bedrijf door de kosten van kapitaal te integreren in de analyse van toekomstige kasstromen.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten