B Wiki

BTFA-cyclus

BTFA staat voor “Believe, Think, Feel, Act” en de cyclus betreft een model dat wordt gebruikt om de emotionele aspecten van verandering binnen organisaties te begrijpen én te beheren. Onderstaand een beknopte toelichting van de cyclus:

  1. Believe (Geloven): Dit stadium richt zich op het creëren van overtuiging en betrokkenheid bij de noodzaak en het belang van verandering. Het gaat erom een leidende coalitie te vormen en stakeholders te betrekken die geloven in de noodzaak van verandering en gemotiveerd zijn om deze te ondersteunen.

  2. Think (Denken): Tijdens dit stadium wordt de verandering geïmplementeerd en ervaren door de betrokkenen. Het gaat erom te begrijpen hoe mensen de verandering percipiëren, hoe ze het proces ervaren en hoe het hun gedachten beïnvloedt.

  3. Feel (Voelen): Naarmate mensen de impact van de verandering op zichzelf en hun omgeving ervaren, zullen ze emotionele reacties ervaren. Dit stadium richt zich op het erkennen en begrijpen van deze emoties, zoals angst, weerstand, hoop of enthousiasme.

  4. Act (Handelen): Uiteindelijk leidt de logica of de emotionele reactie tot acties. Dit stadium gaat over het aanpakken van de emoties en het sturen van het gedrag van mensen naar constructieve acties die de verandering ondersteunen.

Het BTFA-model benadrukt het belang van het erkennen en adresseren van zowel de emotionele als de logische aspecten van verandering om succesvolle implementatie te bereiken. Omdat verandering vaak zowel rationele als emotionele reacties oproept, is het begrijpen en beheren van deze dynamiek cruciaal voor effectief verandermanagement.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten