Juridisch Kennisbank

Wat moeten u en uw werknemer doen bij re-integratie?

RijksoverheidSamen met uw zieke werknemer moet u er alles aan doen om te zorgen dat hij of zij (gedeeltelijk) aan het werk kan blijven, of weer aan het werk kan gaan. Als eigenrisicodrager hebt ook u belang bij een snelle re-integratie, omdat dat uw uitkeringslasten drukt.

Omdat u zelf verantwoordelijk bent voor de re-integratie, hoeft u een re-integratietraject niet af te stemmen met UWV. U mag, in overleg met uw werknemer, een traject naar eigen inzicht invullen. U kunt bijvoorbeeld een beroepskeuzetest, sollicitatietraining of scholing aanbieden.

U kunt een re-integratietraject met een vaste inhoud aanbieden. Maar u kunt ook ervoor kiezen om uw zieke werknemer zelf een re-integratieplan op te laten stellen dat het beste aansluit bij zijn of haar persoonlijke situatie. Op deze wijze kunt u aan uw werknemer meer ruimte voor maatwerk en eigen initiatief bieden. Bij UWV heet een dergelijk individueel re-integratietraject een individuele re-integratieovereenkomst (IRO).

Voor de uitvoering van dit door de werknemer opgestelde re-integratieplan kunt u een contract sluiten met een door u, samen met uw werknemer, gekozen re-integratiebureau. In dit contract kunt u, net als UWV bij de IRO, uitgaan van resultaatsfinanciering. U betaalt dan 50% voorafgaand aan het individuele re-integratietraject en 50% bij een geslaagde afronding van het traject.

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (2014)

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten