Sinds de introductie van de Sustainable Development Goals (SDG’s) door de Verenigde Naties in 2015, hebben veel landen wereldwijd zich gecommitteerd aan het verwezenlijken van de verbonden doelstellingen. De SDG’s richten zich op een breed scala aan mondiale ‘uitdagingen’, zoals het beëindigen van armoede, het bevorderen van gelijkheid, en het aanpakken van klimaatverandering. Hoewel Brunei officieel heeft toegezegd de SDG’s te ondersteunen, geldt in Brunei de Wawasan Brunei 2035. In dit artikel wordt weergegeven hoe de Wawasan Brunei zich verhoudt tot de SDG’s.
Wat is Wawasan Brunei 2035?
Wawasan Brunei 2035 betreft een langetermijnvisie die in 2008 werd geïntroduceerd met als doel de sociaaleconomische vooruitgang van Brunei te waarborgen tegen 2035. Volgens Pong et al. (2019) zijn de drie kerndoelen van Wawasan 2035 te benoemen, namelijk:
- Een hoogopgeleide, succesvolle bevolking: Het verbeteren van het onderwijs en het ontwikkelen van menselijk kapitaal om bij te dragen aan economische diversificatie en innovatie;
- Hoge levenskwaliteit: Verhoging van de levensstandaard door middel van betere gezondheidszorg, infrastructuur, en welzijnsprogramma’s;
- Economische diversificatie: Minder afhankelijk worden van olie en gas en nieuwe sectoren ontwikkelen, zoals islamitische financiën, toerisme en de kennisindustrie (Jawan & Abdul Aziz, 2016).
Wat zijn de SDG’s?
De Sustainable Development Goals vormen een mondiale agenda voor duurzame ontwikkeling, gericht op 17 doelstellingen die uiteenlopen van het beëindigen van armoede en honger, tot het bevorderen van klimaatactie en gelijke kansen voor iedereen.
De SDG’s zijn universeel en bedoeld om wereldwijd gedeelde ‘uitdagingen’ aan te pakken. Volgens Sachs et al. (2019) ligt de kracht van de SDG’s in hun uitgebreide, multidimensionale aanpak van duurzaamheid en inclusiviteit. Ze hebben niet alleen betrekking op economische ontwikkeling, maar ook op sociale gelijkheid en milieubescherming.
Brunei’s benadering van de SDG’s
Hoewel Brunei de SDG’s onderschrijft, neemt het een eigen positie in via de Wawasan Brunei 2035. De Wawasan Brunei 2035 kan deels worden beschouwd als een afgeleide van de SDG’s en dragen hier ten dele aan bij.
De navolgende factoreren spelen in dit licht een rol:
1. Economische afhankelijkheid van olie en gas
Brunei’s economie is sterk afhankelijk van de olie- en gasindustrie, die meer dan 90% van de exportinkomsten genereert. Jawan & Abdul Aziz (2016) benadrukken dat Brunei daarom prioriteit geeft aan economische diversificatie. De SDG’s, met name SDG 7 (betaalbare en schone energie) en SDG 13 (klimaatactie), benadrukken de overgang naar duurzame energiebronnen. Voor Brunei is deze transitie echter complexer vanwege zijn afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Het verminderen van de afhankelijkheid van olie is een belangrijke doelstelling van Wawasan Brunei 2035, echter is dit een geleidelijk proces dat tijd vergt.
2. Beperkte bevolking en specifieke sociaaleconomische dynamiek
Brunei heeft een kleine bevolking van ongeveer 500.000 mensen en een van de hoogste BBP’s per hoofd van de bevolking ter wereld. Volgens Pong et al. (2019) zijn sommige SDG’s, zoals SDG 1 (geen armoede) en SDG 2 (geen honger), minder urgent voor Brunei omdat het land al een hoog levensstandaard heeft. De prioriteit ligt in plaats daarvan op nationale programma’s gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven, zoals onderwijs en gezondheidszorg.
3. Religie en cultuur
Brunei is een islamitisch sultanaat waar de Sharia-wetgeving een belangrijke rol speelt in het bestuur en de samenleving. Dit culturele en religieuze kader beïnvloedt de benadering van internationale doelstellingen, waaronder de SDG’s. Othman (2018) stelt dat Brunei internationale ontwikkelingsagenda’s filtert door een lens van islamitische waarden. Dit heeft evident invloed op de implementatie van doelstellingen zoals SDG 5 (gendergelijkheid) welke Brunei niet onderschrijft.
4. Nationale ontwikkelingsprioriteiten boven mondiale doelstellingen
Brunei’s prioriteit ligt bij de uitvoering van Wawasan Brunei 2035, waarbij nationale economische en sociale vooruitgang centraal staat. Mundzir (2017) stelt dat Brunei de SDG’s beschouwt als aanvullend op de nationale agenda, maar niet als leidend. De focus op economische diversificatie, onderwijs, en het verhogen van de levensstandaard wordt gezien als cruciaal voor de lange termijn, waarbij mondiale uitdagingen zoals klimaatverandering minder urgentie hebben binnen het nationale ontwikkelingskader.
5. Geopolitieke overwegingen en nationale autonomie
Brunei is een klein, relatief geïsoleerd land in Zuidoost-Azië en laat zich beperkt beinvloeden vanuit de internationale gemeenschap om zich volledig te conformeren aan mondiale doelstellingen zoals de SDG’s. Sohn (2020) merkt op dat kleinere landen veelal pragmatische keuzes maken op grond van nationale belangen. Brunei heeft gekozen voor een strategie die zijn soevereiniteit en ontwikkelingsautonomie waarborgt, en Wawasan Brunei 2035 weerspiegelt deze prioriteit.
Conclusie: Wawasan Brunei 2035 versus de SDG’s
Hoewel Brunei officieel de SDG’s ondersteunt, volgt het een eigen route die meer gericht is op interne prioriteiten, zoals economische diversificatie, onderwijshervorming, en het verhogen van de levenskwaliteit. Literatuur wijst aan dat Brunei zich vooral richt op de uitdagingen die voor hen het meest urgent zijn, zoals de transitie van een op olie gebaseerde economie naar een meer gediversifieerde economie. Culturele, economische en geopolitieke factoren spelen een rol in de aangepaste implementatie van de SDG’s.
Brunei’s strategie is niet tegengesteld aan de SDG’s, maar eerder een weerspiegeling van de unieke omstandigheden van het land. Wawasan Brunei 2035 functioneert als een nationale ontwikkelingsroute, waarbij elementen van de SDG’s worden geïntegreerd, echter ligt de nadruk sterk op lokale en nationale doelen.
LITERATUUR
- Hickel, J. (2020). The Sustainable Development Goals: A Failed Agenda? Globalizations, 17(7), 1277–1289.
- Jawan, J. A., & Abdul Aziz, A. A. (2016). Economic Diversification in Brunei: Challenges and Prospects. Journal of Southeast Asian Economies, 33(2), 259–272.
- Mundzir, M. (2017). Wawasan Brunei 2035: Socioeconomic Transformation in Brunei Darussalam. Asian Journal of Public Affairs, 10(1), 25-35.
- Othman, A. R. (2018). Islam and Development in Brunei Darussalam: Implementing the Islamic Development Goals. Journal of Islamic Studies, 29(3), 45-61.
- Pong, K., Abdullah, Z., & Ahmad, A. (2019). The Role of Education in Achieving Wawasan Brunei 2035. International Journal of Education and Development, 15(3), 12-29.
- Sachs, J., Schmidt-Traub, G., Kroll, C., Lafortune, G., & Fuller, G. (2019). Sustainable Development Report 2019. Cambridge University Press.
- Sohn, I. (2020). Small States and International Organizations: Sovereignty and Multilateralism in the Contemporary World. International Organization Review, 14(2), 121-138.
- World Bank. (2021). Brunei Economic Update.
Reageer op dit bericht