Artikelen

4 productiviteitstips voor managers

Het is een bekend gezegde dat mensen hun baan niet verlaten, maar hun leidinggevenden. Maar dat is natuurlijk wel erg kort door de bocht. Managers hebben zeker een enorme impact op het werkgeluk van werknemers. Een manager moet nu eenmaal de juiste vaardigheden hebben, ongeacht de grootte van het bedrijf. Er zijn daarom ook een aantal managementvaardigheden waar je altijd aan moet blijven werken. Maar met zoveel taken op het bordje, vraag je je misschien af hoe je productiever kunt worden. Hier zijn 4 tips!

Mindfulness

Het klinkt misschien als vanzelfsprekend, maar je kunt je productiviteit echt verbeteren als je leert hoe je bepaalde afleidingen kunt beheersen. Als manager krijg je waarschijnlijk continue updates en notificaties op je telefoon. Probeer hier dan ook niet continue op te reageren wanneer je iets binnenkrijgt. Hierdoor worden andere, belangrijke taken waar je mee bezig bent de hele tijd onderbroken, waardoor je je minder goed kunt concentreren. Begin de dag eens met 20 minuten meditatie. Op deze manier train en kalmeer je je zenuwstelsel, waardoor je vervolgens meer gefocust bent.

Organiseer je taken

Misschien wel een van de belangrijkste taken als manager: organiseer je taken! Dit is een effectieve manier om productiever te worden. De manier waarop je dit doet ligt waarschijnlijk ook aan het bedrijf waar je werkt. Sommige managers hebben een secretaris of personal assistant die hun agenda beheren. Op die manier kun jij je concentreren op de taken die er echt toe doen. Maak altijd een lijst van taken die prioriteit hebben en focus je daar ook op. Je zou eventueel de digitale checklijst van Ezfactory.nl kunnen gebruiken om alles te organiseren en overzichtelijk te houden. Richt je dag zodanig in dat je genoeg concentratie hebt om je taken met volle focus uit te voeren.

Stel KPI’s op

Je wilt tevens concrete doelen stellen die je kunt meten. Hiervoor kun je Key Performance Indicators (KPI’s) gebruiken. Op die manier weet jij precies hoe je de productiviteit van medewerkers meetbaar kunt maken en hoef je niet de hele tijd bezig te zijn met vragen stellen of in kaart proberen te brengen hoe efficiënt iedereen zijn werk doet. Je kunt het gebruiken als leidraad (zowel voor jou als medewerkers). Zorg ervoor dat de doelen haalbaar en ambitieus zijn en probeer je hier zoveel mogelijk aan te houden.

Plan je vergaderingen zorgvuldig

Denk tot slot goed over hoe je vergaderingen organiseert. Vergaderingen  kunnen namelijk behoorlijk wat tijd in beslag nemen en dat heeft weer invloed op de productiviteit. Probeer het aantal vergaderingen te beperken en houd de groep niet te groot, want kleinere teams zijn vaak efficiënter. Denk aan maximaal acht mensen per vergadering en zorg ervoor dat elke vergadering eindigt met duidelijke taken die moeten worden uitgevoerd. Het is ook slim om tussen vergaderingen door minstens 45 minuten pauze te nemen, zodat je niet de hele dag van de ene naar de andere vergadering rent. Hierdoor blijf je energiek en productief. Welke tips kun jij gebruiken?

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten