Artikelen

Webshop groei ten gevolge van Corona: 5 tips

De invloed van corona op de e-commerce mag alles behalve onderschat worden. Ruim ‘6500 nieuwe webwinkels in het derde kwartaal’ kopte Emerce op 3 november jongstleden. Een dag later brengt Nu.nl het volgende nieuws: ‘Bol.com zag omzet in derde kwartaal hard groeien door coronacrisis’. Het moge duidelijk zijn dat de e-commerce-markt in beweging is. En dit is nog relatief zacht uitgedrukt. Zichtbaar is dat diverse partijen naarstig op zoek zijn naar optimalisatiemogelijkheden, die dan ook weer de nodige uitdagingen oproepen. Ook zichtbaar is dat in vele gevallen de focus op lange termijn uit het zicht raakt.

Thuiswinkelen na corona?
Ga de recente ontwikkelingen maar na: die zijn ingrijpend, voor nu, maar ook zeker voor
toekomst. Veel ondernemers besluiten om serieus werk te maken van een online verkoopkanaal. Kijk alleen al naar de supermarkten. Tegelijkertijd zien particulieren kansen en beginnen een webshop, die zich van begin af aan op online verkoop richten. Consumenten mogen echter niet buiten beschouwing worden gelaten: wie de voordelen van online bestellen nog niet had ontdekt, heeft daar de afgelopen maanden in rap tempo kennis mee gemaakt. Wanneer de coronapandemie voorbij is, zullen zij hier gebruik van blijven maken. Immers, zodra het thuiswerken afgelopen is en er weer naar de werkplek gereisd moet worden, is op internet kopen en thuis af laten leveren een aantrekkelijke optie. Uit onderzoek van de logistieke dienstverlener SendCloud is gebleken dat Nederlanders nu gerust een dag langer wachten op hun pakketje, maar zijn ze ná corona ook nog zo geduldig?

Auteur: Maarten Buser – Marketeer bij Order2Flow

Twee sporen: heden en toekomst
De genoemde ontwikkelingen dwingen ondernemers om twee sporen tegelijk in de gaten te houden: de huidige situatie en markt, én de verwachtingen van de (nabije) toekomst. Maar hoe behoud je dat overzicht wanneer je tot over je horen in het verwerken van je bestellingen van nú zit? Dit is een vraagstuk waar Order2Flow zich doorlopend over buigt. Al geruime tijd vóór corona is Order2Flow begonnen met het ontwikkelen van een tool voor een geautomatiseerd en overzichtelijk orderbeheer en -verwerking.

Hoe blijf je de orders de baas wanneer ze sterk in volume toenemen? Op grond van ervaringen met dergelijke situaties, verstrekt Order2Flow enkele  tips:

  1. Beschouw automatisering niet als een ‘extraatje’
    Een van de opdrachtgevers van Order2Flow gaf aan dat ze profiteerde van de sterke toename aan online bestellingen. De opdrachtgever klopte tijdig aan voor een automatisering. Zonder had de opdrachtgever die toename aan orders niet effectief kunnen verwerken, laat staan de beloofde snelle levertijd kunnen garanderen. Een groot deel van dit werk is niet eens het daadwerkelijk samenstellen en versturen van pakketjes, maar administratie: het bijhouden van de voorraden bijvoorbeeld of de retouren gedegen afboeken van winst. Automatisering neemt  niet alleen veel werk uit handen, maar zorgt ook voor een helder beeld van het bedrijf. Op basis daarvan kunnen slagvaardige beslissingen worden genomen. I n vele gevallen kunnen de investeringen tevens binnen een acceptabel termijn worden terugverdiend.

  2. Focus op de lange termijn
    Order2Flow sprak ook vele e-commerce-ondernemer die momenteel teveel werk hadden. Nadenken over de lange termijn? Vanwege de drukte waren ze allen niet in staat om voorbereidende maatregelen te treffen en derhalve vooruit te regeren. Dit had als consequentie dat de orders hen de baas waren en niet andersom. Begin daarom op tijd het met structureren en automatiseren van de orderverwerking, het liefst wanneer de orders nog overzichtelijk zijn. Als je op tijd aan de schaalbaarheid denkt, voorkomt dat vervelende problemen, zoals een stijgende werkdruk en onnodige extra kosten. Plus, wie vooruit denkt zal nu ook bewuster ondernemen en beslissingen nemen, waardoor je je kunt onderscheiden van de concurrentie.

  3. Staar niet blind op de omzet
    Bij orderverwerking komen veel kosten kijken die de winst kunnen drukken. Het nieuwsbericht van Nu.nl laat een grote, aantrekkelijke omzetstijging zien waar je als verkooppartner van bol.com mede van zou kunnen profiteren. Dat wil nog niets zeggen over de winst. Hou de winstmarge van de producten dus goed in de gaten voor een gezonde bedrijfsvoering. ICT-, transport- en commissiekosten springen in het oog. Maar het effect van retouren op de winst(marge) wordt nogal eens over het hoofd gezien. Het is raadzaam dit niet te onderschatten. De kosten, accumulatie op jaarbasis bijvoorbeeld, kunnen enorm zijn.

  4. Denk aan het grotere, volledige plaatje
    Wie zijn pakketje te laat ontvangt, klopt meestal aan bij de e-commerce-ondernemer; niet bij de bezorgdienst. Dat is niet helemaal fair, evenmin als de postdienst als schuldige aan te merken van de vertraging. Een snelle levering is een gedeelde verantwoordelijkheid. Een van opdrachtgevers gaf aan dat het cruciaal is om goede afspraken te maken met de transportpartner. Verwacht je een grote toename aan bestellingen? Licht diegene daar dan op tijd over in, zodat ook hij daarop kan anticiperen. Wel zo eerlijk én handig voor beide partijen. En heb je voldoende volume? Dan halen ze de pakketjes bij je magazijn op.

  5. Tref tijdig voorbereidingen en maatregelen
    De e-commerce ziet er nu door corona anders uit dan eerst, maar hierna ook. Wees voorbereid en tref integrale maatregelen. Het is te doen, mits hiertoe ook bewust de ruimte voor wordt gecreëerd.
Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten