Marketing Modellen Sales

AIDA-model

Het AIDA-model is een klassiek marketingmodel dat ook vaak door verkopers wordt toegepast. Volgens het model doorloopt de consument bij confrontatie met marketingcommunicatie (bijvoorbeeld een reclame) een aantal stappen (in volgorde). Deze stappen geven inzicht in de koopsituatie van de consument. 

 

AIDA-Model

A – Attention
De eerste stap van het model: aandacht trekken. De reclame-uiting moet op de een of andere manier de aandacht van de consument grijpen. Er zijn verschillende manieren waarmee dit bereikt kan worden. Het hanteren van opvallende kleuren, een opmerkelijk geluid, mooie vrouwen e.d. zijn in het verleden succesvol geweest. 

I – Interest
De tweede stap van het model is gebaseerd op het interesseren van de consument. De reclame-uiting moet de consument attenderen op de positieve aspecten van een product waardoor interesse ontstaat. Door unieke verkooppunten te benoemen kan dit vaak bereikt worden. Denk aan bijvoorbeeld de “laagste rentepercentage” reclames voor geld lenen. Een ander voorbeeld is het wijzen op superieure kwaliteit door het garanderen van een kwaliteitsgarantie. 

D – Desire
In stap drie van het model moet de interesse omgezet worden in een verlangen of voorkeur voor een product. In de reclame-uiting zal voornamelijk getracht worden de consument te overtuigen van het nut van een product. Hierdoor wordt de interesse omgezet tot een koopintentie. 

A – Action
De laatste stap in het model: consument tot actie aanzetten. Het doel van deze fase is de consument te bewegen het product te kopen. Communiceer de mogelijkheden hoe het product te verkrijgen is. Denk aan bijvoorbeeld de oudejaarsloterij reclames waarin verkooppunten gecommuniceerd worden. 

Welke kanttekeningen kunnen bij het model worden geplaatst?

  1. Lineair karakter: Het AIDA-model suggereert een lineair verloop door de verschillende stadia, maar in de praktijk kan het koopbeslissingsproces complexer zijn en kunnen consumenten verschillende stadia in willekeurige volgorde doorlopen.
  2. Digitale transformatie: In het tijdperk van digitale marketing en sociale media kunnen consumenten snel van het ene stadium naar het andere overschakelen en informatie verzamelen op verschillende kanalen. Hierdoor kan de traditionele lineaire benadering van het AIDA-model minder relevant lijken.
  3. Emotionele en rationele factoren: Het model richt zich voornamelijk op emotionele aspecten van de consument, terwijl in sommige beslissingsprocessen ook rationele overwegingen een grote rol spelen. Het model kan tekortschieten in het adresseren van complexe besluitvormingsprocessen.

In de moderne marketingpraktijk wordt het AIDA-model vaak aangevuld of aangepast om beter aan te sluiten bij de evoluerende behoeften en gedragingen van consumenten.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten