A Wiki

Ambidexter leiderschap

Ambidexter leiderschap betreft een concept binnen leiderschap en management dat verwijst naar de vaardigheid van leiders om zowel exploratie (innovatie en vernieuwing) als exploitatie (optimalisatie en efficiëntie) binnen een organisatie effectief te kunnen balanceren. Het idee komt voort uit de noodzaak voor organisaties om tegelijkertijd te kunnen omgaan met het handhaven van hun huidige succes (exploitatie) en het innoveren om in de toekomst concurrerend te blijven (exploratie).

Kenmerken van ambidexter leiderschap

 1. Balanceren van tegenstrijdige activiteiten:

  • Exploratie: Innoveren, experimenteren, risico’s nemen, nieuwe markten verkennen, en het ontwikkelen van nieuwe producten of diensten.
  • Exploitatie: Optimaliseren van bestaande processen, verbeteren van efficiëntie, kostenbesparing, en het maximaliseren van bestaande producten of diensten.
 2. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen:

  • Leiders moeten flexibel zijn en snel kunnen schakelen tussen verschillende leiderschapsstijlen en benaderingen afhankelijk van de situatie en de behoeften van de organisatie.
 3. Dubbele focus:

  • Het vermogen om zowel korte termijn als lange termijn doelen na te streven en een visie te ontwikkelen die beide perspectieven omvat.
 4. Cultuur van leren en prestatie:

  • Het creëren van een organisatiecultuur die zowel waarde hecht aan continue verbetering en efficiëntie als aan leren en innovatie.

Waarom is ambidexter leiderschap belangrijk?

In een steeds veranderende en competitieve markt is het voor organisaties essentieel om zowel te kunnen innoveren als hun bestaande processen te optimaliseren. Leiders die ambidexter zijn, helpen hun organisaties om duurzaam succes te behalen door:

 • Te anticiperen op veranderingen en zich hierop aan te passen.
 • De continuïteit van huidige operationele successen te waarborgen.
 • Nieuwe kansen te ontdekken en te benutten voordat concurrenten dit doen.

Voorbeelden van ambidexter leiderschap

 • Steve Jobs (Apple): Hij wist hoe hij moest innoveren met producten zoals de iPhone, terwijl hij tegelijkertijd de productie en levering van bestaande producten optimaliseerde.
 • Jeff Bezos (Amazon): Hij heeft een cultuur gecreëerd waarin innovatie (bijv. AWS, Alexa) hand in hand gaat met de optimalisatie van bestaande bedrijfsmodellen (bijv. efficiënte logistiek en klantenservice).

Ambidexter leiderschap vereist een combinatie van strategisch inzicht, aanpassingsvermogen, en de vaardigheid om verschillende belangen en activiteiten binnen een organisatie te balanceren. Het is een kritische competentie voor moderne leiders die hun organisaties willen laten groeien en tegelijkertijd willen zorgen voor stabiliteit en efficiëntie.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten