Authentic Personal Branding

Personal BrandingDe meeste koopbeslissingen zijn gebaseerd op vertrouwen, emoties en percepties die een bepaalde naam of een bepaald product bij mensen creëren. Dit heeft met branding te maken. Branding is de verwachting, perceptie, emoties, vertrouwen en gevoel van verbondenheid bij mensen indien ze een betreffende naam horen of een product of logo zien. Bijvoorbeeld Microsoft, Nike, Toyota, Volvo, en Coke communiceren niet wat ze zijn, maar wat onze perceptie van hun producten moet zijn en wat we van ze kunnen verwachten. Het blijkt dat branding veel belangrijker is dan marketing en sales. Marketing is presenteren van uw product en hierdoor bewustwording hiervoor creëren (klanten laten weten dat uw product bestaat). Sales is anderen op basis van uw vaardigheden overtuigen dat uw product het allerbeste product is. Branding echter is beïnvloeding van anderen op basis van een sterke brand identiteit en hierdoor hun perceptie en emoties beïnvloeden. Brands zijn erg belangrijk en krachtig geworden. Dit kan geïllustreerd worden aan de hand van de volgende data:

 • De gemiddelde persoon in Noord Amerika wordt aan meer dan 3000 brand boodschappen per dag blootgesteld.
 • Mensen zijn bereid 9 tot 12 procent hogere prijzen te betalen voor een brand wat zij kennen en vertrouwen, vergeleken met merken waarmee men niet bekend is.
 • De brand Coca-Cola beslaat ongeveer de helft van de totale marktwaarde van de organisatie.

Branding is niet langer slechts een zaak voor organisaties. Er is een nieuwe trend “Personal Branding” ontstaan. De reden hiervoor is:

 1. De technologische revolutie heeft de structuur van de carrières van vandaag veranderd. Het was in het verleden zo dat u gedurende uw gehele carrière voor één of twee organisaties werkte. Vandaag de dag zullen we allemaal vier tot acht verschillende banen of carrières hebben in ons leven. Personal branding is van belang voor carrièreontwikkeling en is een effectief carrière instrument, doordat het helpt te definiëren wie u bent, waar u voor staat, wat u uniek, speciaal en anders maakt, hoe u groots bent en waarom men u op dient te zoeken;
 2. De verandering in de manier waarop we communiceren. Internet heeft ons allen gepromoveerd tot de positie van uitgever. Email, nieuwsgroepen, prikborden, blogs en online netwerken en discussiegroepen stellen ons allen in staat te leren, netwerken en blootstelling te krijgen voor onze zaken en onszelf. Mensen wensen zaken te doen met personen die men kent of met personen waarvan men voelt dat ze betrouwbaar zijn, met personen met wie men een bepaalde verbintenis voelt en aan wie men zich kan relateren. Wanneer u online een bekend, vriendelijk en consistente aanwezigheid en brand bent, zal men het gevoel krijgen u te kennen en zal men eerder geneigd zijn zaken met u te doen. Daarom is personal branding ook van belang voor de ontwikkeling van de organisatie.

Zeker in dit post-Enron tijdperk, waarin organisaties het symbool voor hebzucht, fraude en corruptie zijn geworden, is personal branding belangrijker geworden dan organizational branding; ‘Omdat men personen eerder vertrouwt dan organisaties zijn klanten op zoek naar een persoonlijke en intieme ervaring met iemand die zijn diensten op hen toespitst, personen kunnen eerder verantwoordelijk gesteld worden dan organisaties, personen hebben meer te verliezen dan organisaties en personen trekken zich zaken meer aan dan organisaties. Dus “size doesn’t matter” ’.

Goed en deskundig zijn in uw werkveld is niet voldoende. Het is tijd om serieuze inspanning te gaan steken in het ontdekken van uw talenten, passie en uw authentieke droom, terwijl u zicht voorstelt en ontwikkelt als een krachtige, consistente en gedenkwaardige persoon met uw eigen specifieke brand en u hieraan gerelateerd werk verricht waar u van houdt. U kunt de perceptie van de markt over uw personal brand vormen door uw unieke sterktes, waarden en persoonlijkheid te definiëren, dit op een opwindende en overtuigende manier te delen met anderen en uw brand continue te cultiveren. Het is iets wat u kunt ontwikkelen en managen, wat essentieel is voor toekomstig gebruik en succes in het leven. Iedereen heeft een kans en zou de verantwoordelijkheid dienen te nemen om te leren, verbeteren, vaardigheden op te bouwen en een sterk brand te zijn.

Het was de branding guru Tom Peters die de persoonlijke branding beweging lanceerde met een essay gepubliceerd in Fast Company met de titel ‘The Brand Called you’. Hij schreef: ‘Onafhankelijk van leeftijd, onafhankelijk van positie, onafhankelijk van de markt waar we in zitten, allen dienen we het belang van branding te begrijpen. We zijn de CEO’s van onze eigen organisaties: Ik, inc… Om vandaag de dag in de markt te blijven dienen we het hoofd marketing te zijn voor het brand “Ik”… U bent een brand. U bent verantwoordelijk voor uw brand… U dient op een andere manier over uzelf te denken. U bent geen “werknemer”, u “behoort” niet tot een organisatie voor de rest van uw leven, u wordt niet gedefinieerd door de titel van uw functie en u wordt niet beperkt door uw functieomschrijving… Het zijn van de CEO van Ik Inc. eist dat u uzelf ontwikkelt, uzelf promoot met het doel de markt u te laten belonen’.

Er is geen baangarantie. Wees zelfstandig en (her)definieer uzelf door het ontwikkelen, implementeren en cultiveren van uw authentieke personal brand. Wordt de CEO van uw leven terwijl u nieuwe kansen creëert en aantrekt. Er zijn drie soorten markten die behoefte hebben aan personal branding: (1) onafhankelijke service professionals (acteurs, vertegenwoordigers, artiesten, atleten, auteurs, adviseurs, consultants, ontwerpers, tandartsen, restaurateurs, makelaars, etc.), (2) de persoonlijke zakenmarkt (eigenaren van fitnesscentra, autogarages, schoonmaakbedrijven, bakkerijen, computerreparatie zaken, copyshops, kinderdagverblijven, schilders, hoveniersbedrijven, etc.) en (3) waarde toevoegende product verkopers (autodealers, boekwinkels, uitgeverijen, etc.). Zij hebben allen behoefte aan een personal brand om de mensen binnen hun domein te beïnvloeden.

Iedereen heeft een personal brand, maar de meeste personen zijn zich hier niet van bewust en managen dit niet strategisch, consistent en effectief. In Rajesh Setty’s woorden, ‘Iedereen heeft een personal brand, simpelweg omdat iedereen een belofte aan de wereld doet – sommigen expliciet, maar de meesten impliciet… U bent uw grootste bezit… Positioneer uzelf zodat u dingen kunt doen waar u enthousiast over bent. Wanneer u uw leven leeft, leeft u uw brand. Uw brand is wie u werkelijk bent’. U dient uw brand en de boodschap die het brengt te beheren en te beïnvloeden hoe anderen u ervaren. Dit zal u helpen actief te groeien en uzelf te onderscheiden als een uitmuntende professional. Het hebben van een goede professionele reputatie of brand lijkt een erg belangrijk bezit te zijn geworden in het online, virtuele en individuele tijdperk van vandaag. Het wordt steeds essentiëler en is de sleutel tot persoonlijk succes. Het is een strategie die toegepast wordt door de meest succesvolle mensen van de wereld, zoals Oprah Winfrey, Tiger Woods, Michael Jordan, Donald Trump, Richard Branson en Bill Gates. Het is daarom belangrijk uw eigen brand te zijn zodoende succes aan te trekken net zoals zij deden.

Het hebben van een sterke personal brand heeft voordelen. Het:

 • Stimuleert betekenisvolle beelden over de waarden en kwaliteiten waar u voor staat;
 • Het vertelt anderen: wie u bent, wat u doet, wat u anders maakt, hoe u waarde creëert voor hen en wat men kan verwachten wanneer men zaken doet met u;
 • Beïnvloedt hoe anderen u ervaren;
 • Creëert verwachtingen in het hoofd van anderen over wat men kan verwachten wanneer men met u samenwerkt;
 • Creëert een beeld rondom u wat het makkelijker maakt voor anderen om te herinneren wie u bent;
 • Zorgt ervoor dat uw potentiële klanten u zien als de enige oplossing voor hun probleem;
 • Plaatst u boven de concurrentie en maakt u uniek en beter dan uw concurrenten in de markt;

Het zou in het kader van dit artikel te ver voeren om in detail op dit onderwerp in te gaan. In “Personal Branding, leiderschap vanuit Authenticiteit” (uitgeverij Quist, Leidschendam, 2008), bied ik een compleet authentiek en holistisch raamwerk voor het formuleren en implementeren van uw personal brand en hoe u dit effectief kunt benutten en etaleren.

Dit artikel is gebaseerd op het nieuwste boek van Hubert Rampersad, getiteld “Personal Branding, leiderschap vanuit Authenticiteit” (uitgeverij Quist, Leidschendam) dat inmiddels in 15 talen is vertaald.

Dr.ir. Hubert Rampersad

Deel dit artikel