B Wiki

Big Five Persoonlijkheidstest

Er zijn verschillende methodes om persoonlijkheidskenmerken van mensen te beschrijven. Eén daarvan is  de ‘Big Five’. De Big Five gaat uit van vijf eigenschapdimensies of ‘factoren’ waarmee mensen te typeren zijn.

De methode is ontstaan toen twee onafhankelijke onderzoeksteam in de jaren ’70 van de vorige eeuw beide tot de conclusie kwamen dat mensen te karakteriseren zijn op basis van vijf brede dimensies van persoonlijkheid, onafhankelijk van taal of cultuur.  Inmiddels is de Big 5 het meest geaccepteerde en gehanteerde model van persoonlijkheid. Het is het referentiekader in wetenschappelijk onderzoek maar wordt ook gebruikt in professionele settings om persoonlijkheidstrekken snel en betrouwbaar te meten.

In onderstaand tabel zie je steeds een aantal eigenschappen die typisch zijn voor ‘uiteindes’ van de dimensies.

Relatie Big Five en leren/studeren en loopbaansucces
Het is interessant om een beeld te krijgen van je eigen persoonlijkheid. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat je persoonlijkheid de wijze waarop je wilt en kunt leren, beïnvloedt.
Uit onderzoek van Matthews en Zeidner (2004) blijkt bijvoorbeeld dat extraverse studenten sneller hulp zoeken en gemakkelijker leren van medestudenten, terwijl ze juist minder goed zijn in het reflectief oplossen van problemen omdat ze eerder stoppen in tegenstelling tot andere studenten.
Verder blijkt uit onderzoek naar mate mensen hoger scoren op zorgvuldigheid , ze ook meer gemotiveerd zijn om te studeren. (Chamorro-Premuzic & Furnham, 2009).

Uit onderzoek naar loopbaansucces bij FEM-studenten (Van Winkel, e.a., 2009) blijkt dat mensen die hoog scoren op emotioneel instabiel of vriendelijkheid, zijn minder vaak intrinsiek startsucces hebben (minder vaak positief zijn over de mogelijkheden die hun baan biedt). Verder blijkt er een positief verband te zijn tussen extraversie en carrièremogelijkheden. Afhankelijkheid en emotionele instabiliteit verlengen de zoektijd naar een baan.

Opdracht
Als jij wilt weten hoe jij scoort op de verschillende big five-dimensies kun je de persoonlijkheidstest via Internet invullen. Er zijn sites waar dit gratis kan, soms moet je hier voor betalen. Let op: Niet alle sites geven de volledige big five test; soms krijg je ingekorte versies. Daardoor zijn uitslagen slechts licht indicatief. Hieronder een aantal gratis tests:

http://nl.outofservice.com/bigfive

De resultaten van deze test gebruiken de eigenaars van de site voor eigen onderzoek. Je wordt gevraagd om, terwijl je jezelf test, ook een ander te beoordelen. Door een andere persoon te beoordelen krijgt je een nauwkeuriger beoordeling van de eigen persoonlijkheid. Bovendien krijg je ook van de persoon die je beoordeelt een persoonlijkheidsprofiel. Dit geeft je de gelegenheid om jezelf te vergelijken met deze persoon op elke van de vijf basisdimensies van persoonlijkheid. Probeer iemand te beoordelen die je goed kent, zoals een goede vriend(in), collega, studiegenoot, partner, of een ander familielid.

http://www.123test.nl

Deze site biedt je een gratis mini big five persoonlijkheidstest aan en verwijst je naar een professionele persoonlijkheidstest waar je voor moet betalen. De gratis test leidt tot een licht indicatieve uitslag vanwege het beperkte aantal vragen. Er is ook niet gekeken hoe jouw score zich verhoudt tot anderen.

Literatuur
Bidjerano, T. & Yun Dai, D. (2007) The relationship between the big five model of personality and self-regulated learning strategies. Learning and individual differences, 17, 69-81.

Chamorro-Premuzic, T., Furnham, A. (2009) Mainly Openness: The relationship between the Big Five personality traits and learning approaches. Learning and individual differences, 19, 524-529.

Doddema-Winsemius, M., Raad, B. de (2006) Big 5. Een methode voor het beschrijven van persoonlijkheidseigenschappen, Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds.

Matthews, G., Zeidner, M. (2004) Traits, states, and trilogy of the mind an adaptive perspective on intellectual functioning. In D.Y. Dai, & R.J. Sternberg (Eds.) Motivation, emotion and cognition: Integrative perspectives on intellectual functioning and development (pp. 143-174), Mahwah, JJ: Lawrence Erlbaum.

 

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten