C Wiki

Corporate curriculum

Teneinde competenties van zowel management als medewerkers te bevorderen alsook doelgerichte veranderingen in een organisatie te kunnen laten plaatsvinden, zou volgens Kessels (2001) een corporate curriculum nodig zijn. Het corporate curriculum kan worden beschouwd als een rijk landschap waar personeel en teams hun weg kunnen vinden,  kennis construeren en een aantal leerfuncties wordt ondersteund:

  1. Het verwerven van kennis en vaardigheden direct gerelateerd aan de kerncompetenties van de organisatie.
  2. Leren om problemen op te lossen met behulp van die domein specifieke expertise.
  3. Ontwikkelen van reflectieve vaardigheden en metacognities die ondersteunen bij het zoeken van manieren om nieuwe kennis te vinden en deze te verwerven en toe te passen.
  4. Het zekerstellen van communicatievaardigheden die toegang geven tot kennisnetwerken van anderen en die het leerklimaat van de werkomgeving verrijken.
  5. Het verwerven van vaardigheden die de motivatie en affectie tot leren reguleren, waarbij er besef dient te zijn dat kenniscreatie, het slim zijn, een persoonlijk belang is.
  6. Het bevorderen van rust en stabiliteit om specialisatie, synergie, cohesie en integratie mogelijk te maken.
  7. Creatieve onrust veroorzaken om innovatie uit te lokken, wat kan leiden tot radicale verandering en traditionele paden achter zich laat.

Door bovenstaande wordt de kenniscreatie in de organisatie ondersteund en kan er een rijke leeromgeving ontstaan waar werk en leren samenvallen.

LITERATUUR
Kessels, J. W. M. (2001). Learning in organisations: A corporate curriculum for the knowledge economy. Futures, 33(6), 497–506. doi:10.1016/S0016-3287(00)00093-8

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

De redactie wordt verzorgd door Nomair van Wijk (organisatieadviseur) en Ruben de Bruijn.
Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten

Aanbevolen

Advertentie

Advertentie