Artikelen

Boekhouder of accountant?

Als ondernemer is het essentieel om je financiële administratie goed op orde te hebben. Hiervoor kan je terecht bij twee beroepsgroepen: boekhouders en accountants. Hoewel deze termen nog wel eens door elkaar worden gebruikt, zijn er belangrijke verschillen tussen de twee. Wat zijn de belangrijkste verschillen? En wanneer heb je als bedrijf een accountant nodig, en wanneer schakel je beter een goede boekhouder in? We zetten de belangrijkste verschillen en praktische handvaten voor je op een rijtje.

De boekhouder:

Een boekhouder speelt een essentiële rol bij het bijhouden van dagelijkse financiële transacties binnen een organisatie. Hier zijn enkele kernaspecten van de rol van een boekhouder:

  1. Dagelijkse financiële administratie: Boekhouders zijn belast met het accuraat vastleggen van inkomsten en uitgaven, het verwerken van facturen, en het bijhouden van financiële gegevens.
  2. Conformiteit aan boekhoudnormen: Het is de taak van boekhouders om te garanderen dat alle financiële gegevens voldoen aan de relevante boekhoudkundige normen en principes.
  3. Voorbereiden van financiële overzichten: Boekhouders kunnen financiële overzichten zoals balansen en winst- en verliesrekeningen opstellen om een overzicht van de financiële gezondheid van een organisatie te bieden.
  4. Lage tot gemiddelde kosten: Een boekhouder kost gemiddeld zo’n 40 tot 80 euro per uur, en is daarmee stukken voordeliger dan een accountant. Voor 100 tot 200 euro per maand kun je dan ook al je boekhouding laten verzorgen.

De accountant:

Een accountant heeft een aanzienlijk bredere verantwoordelijkheid en is betrokken bij verschillende aspecten van financiële activiteiten, waaronder:

  1. Complexe financiële analyse: Accountants voeren diepgaande financiële analyses uit om de prestaties van een organisatie te evalueren en adviseren over mogelijke verbeteringen.
  2. Belastingadvies en -planning: Ze spelen een belangrijke rol in het minimaliseren van belastingverplichtingen en zorgen ervoor dat organisaties voldoen aan fiscale wetgeving.
  3. Wettelijke verplichtingen: Accountants kunnen financiële overzichten controleren om de nauwkeurigheid en wettelijke naleving te waarborgen, en ze zijn verantwoordelijk voor het voorbereiden en indienen van belastingaangiften.
  4. Specialisaties: Sommige accountants specialiseren zich in vakgebieden zoals forensische accountancy, management accounting, of financiële planning.
  5. Certificering: Velen van hen dragen formele titels zoals Chartered Accountant (CA) of Certified Public Accountant (CPA), afhankelijk van de locatie en regelgeving.
  6. Hoge kosten: Uurtarieven van EUR 150 zijn voor accountants zeker geen uitzondering. Een accountant brengt dan ook behoorlijk hoge kosten in rekening voor zijn werk.

Boekhouder of accountant voor mijn bedrijf?

Bij het kiezen tussen een boekhouder en een accountant is het vooral belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van een organisatie. Voor eenvoudige boekhoudkundige taken kan een voordelige boekhouder volstaan, terwijl complexe financiële en fiscale vraagstukken vaak de expertise van een accountant vereisen. Weet je niet goed wat je moet kiezen? Neem dan eens contact op met Accountant Amsterdam. Zij hebben zowel boekhouders als accountants in dienst en helpen je beslissen. Voor kleine en middelgrote bedrijven, met een jaaromzet van 12 miljoen of minder, is een boekhouder meestal de beste keuze.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten