C Wiki

Captive

In de context van bedrijfsfinanciering en investeringen verwijst het begrip “Captive” naar een specifieke vorm van zelfverzekering. Een captive is een verzekeringsmaatschappij die is opgericht door een moederbedrijf om de risico’s van dat moederbedrijf en de dochterondernemingen te beheersen en te dekken. Het doel van het oprichten van een captive is vaak om de verzekeringskosten te verlagen, de dekking op maat te maken en meer controle te hebben over de verzekeringsactiviteiten van de groep.
De fundamentals (of basisprincipes) van een Captive omvatten meestal de volgende elementen:

  1. Eigen risico: Een captive hanteert een hoger eigen risico dan traditionele verzekeraars. Dit betekent dat het moederbedrijf een bepaalde hoeveelheid schade zal dragen voordat de verzekeringsdekking van de captive van toepassing wordt.

  2. Premies: De dochterondernemingen van het moederbedrijf betalen premies aan de captive om zich tegen verschillende risico’s te verzekeren. Deze premies worden gebruikt om claims te betalen en de activiteiten van de captive te financieren.

  3. Verzekeringsdekking op maat: Een van de belangrijkste voordelen van een captive is dat het moederbedrijf en de dochterondernemingen op maat gemaakte verzekeringsdekking kunnen krijgen die beter is afgestemd op hun specifieke risico’s en behoeften.

  4. Investeringsbeleid: Captives investeren vaak een deel van de ontvangen premies om hun reserves te laten groeien en claims te kunnen betalen wanneer dat nodig is. Het beleggingsbeleid van de captive is meestal gericht op het behalen van een redelijk rendement met een aanvaardbaar risiconiveau.

  5. Risicobeheer: Het doel van een captive is om het risico efficiënt te beheren en blootstelling aan onverzekerbare risico’s te verminderen. Hierdoor kan het moederbedrijf de totale kosten van verzekeringen verlagen en meer controle hebben over hoe risico’s worden aangepakt.

  6. Belastingvoordelen: In sommige gevallen kunnen captives worden opgezet in rechtsgebieden met gunstige belastingregels, waardoor het moederbedrijf fiscale voordelen kan behalen.

Het opzetten en beheren van een captive vereist een gedegen begrip van risicobeheer, verzekeringsprincipes en financiële planning. Het is belangrijk om samen te werken met deskundige adviseurs en juridische professionals om ervoor te zorgen dat het gebruik van een captive in overeenstemming is met de geldende wet- en regelgeving en dat het de beoogde voordelen oplevert voor het moederbedrijf en haar dochterondernemingen.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten