C Wiki

Co-assurantie

Co-assurantie, of verzekering ter beurze, betreft een bijzondere vorm van verzekeren, die beschouwd  kan worden als een vorm van risicospreiding bij verzekering van risico’s welke niet ‘standaard’ zijn, waarbij kenmerkend is dat de risicospreiding over verzekeraars geschiedt, en niet over verzekeringnemers. Veelal gaat het daarbij om zakelijke risico’s van industriële of commerciële aard. Het verzekeren hiervan kan zo complex of (financieel) omvangrijk zijn dat een verzekeraar een dergelijk risico niet alleen kan of wil dragen.

Door middel van co-assurantie kan een dergelijk risico worden opgedeeld in delen of percentages, welke worden gespreid over verschillende risicodragers. Ieder van deze risicodragers verzekert dan een deel of percentage van hetzelfde risico. Hiertoe sluit de verzekeringnemer, door tussenkomst van een beursmakelaar, met iedere participerende verzekeraar een afzonderlijke overeenkomst.

 Dit is niet anders indien er bij het sluiten van de verzekering gebruik wordt gemaakt van een document dat door alle risicodragers wordt ondertekend. De participerende verzekeraars kunnen slechts worden aangesproken voor het percentage waarvoor zij hebben getekend. Er is geen sprake van hoofdelijkheid tussen de participerende verzekeraars. In het geval er sprake is van een gedekte schade, is een verzekeraar dus slechts aansprakelijk om het door hem geaccepteerde deel of percentage van de schadevergoeding uit te keren.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten