Consumentenkoop Juridisch Kennisbank

Consumentenkoop en gewone koop

Juridisch MaangementplatformEen koopovereenkomst wordt niet strikt ingevuld door de wet. In het contractenrecht (overeenkomstenrecht) geldt partijautonomie: partijen zijn voor een groot deel vrij om inhoud te geven aan hun overeenkomst, dus ook bij een koopovereenkomst. De wetgever heeft echter bij enkele overeenkomsten nadere regels in het wetboek opgenomen ter bescherming van de “zwakkere” contractspartij. Deze nadere regels komen we onder andere tegen bij de consumentenkoopovereenkomst.

Wettelijk kader

Artikel 5

  • In deze titel wordt verstaan onder “consumentenkoop”: de koop met betrekking tot een roerende zaak, elektriciteit daaronder begrepen, die wordt gesloten door een verkoper die handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf, en een koper, natuurlijk persoon, die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf.

Voorbeelden: een koopovereenkomst van een particulier bij een autodealer, warenhuis of supermarkt.

Bovenstaande definitie sluit aan bij de definitie van consumentenkoop in de regeling van de algemene voorwaarden in de zwarte en grijze lijst (art. 6:236 en 6:237 aanhef BW).

Een koop tussen twee consumenten is geen consumentenkoop. Dit is evenmin het geval als de koop plaats vindt tussen twee professionele partijen.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten