Artikelen

De manager in de scale-up fase

Je ambieert een plek in het managementteam van de onderneming waar je al lang werkzaam bent. Of je bent al werkzaam als manager en je beseft je dat het een zeer afwisselende en uitdagende baan is. Met name omdat je samenwerkt, of gaat samenwerken, met mensen die een soortgelijke functie hebben. Althans, zij zijn ook lid van het managementteam en hebben de neus dezelfde kant opstaan. Maar verder zijn er juist veel verschillen. En met die verschillen komen er ook uitdagingen, misschien zelfs problemen, om de hoek kijken. Kunnen jij en je collega’s goed omgaan met knelpunten? De gehele organisatie functioneert zoals het het managementteam vergaat.


Scaling up!

Misschien zit het bedrijf waar je deel van uitmaakt net in de scale-up fase. Met mensen van buitenaf worden de eerste gesprekken gevoerd. Ook intern reageren er medewerkers op de openstaande vacatures en ondertussen breekt de eigenaar zich er het hoofd over hoe hij de zaken in goede banen moet leiden. Hulp in deze fase is noodzakelijk. Scaling up is niet iets dat de onderneming in een maand of twee geregeld heeft. Ook niet als het bedrijf nog maar bestaat uit een handjevol medewerkers. Samen met de Scale Up Company ga je als nieuwbakken manager aan de slag om samen met de CEO de doelstellingen, prioriteiten en de missie en visie te bepalen.

Coaching

Welke capaciteiten moet je bezitten om een succesvol lid van het managementteam te zijn? Je moet je medewerkers kunnen coachen. Ook als je zelf net van ‘de werkvloer’ afkomt en bent doorgegroeid. Ben je nieuw aangenomen, dan ga je het vertrouwen winnen van het personeel op een oprechte en dienende manier. Dienend leiderschap houdt in dat je het personeel suggesties aanreikt, in plaats van ze te vertellen ‘hoe het moet’. Iedereen in de organisatie heeft zijn eigen talenten. Daar moet je optimaal gebruik van maken. Je ziet dat je mensen ervan groeien en productiever zijn, als ze zien dat ze actief betrokken worden in de groei van de organisatie.

Verschillende elkaar aanvullende persoonlijkheden

Je ziet het ook terug in het managementteam. Zoveel mensen, zoveel verschillende persoonlijkheden en onhebbelijkheden. Dat krijg je er gratis bij. Het is in orde wanneer er een diversiteit aan kennis, kunde en karakter in het team aanwezig is. Elk bedrijf heeft wat dat betreft een visionair nodig, iemand die groot durft te denken en de kansen ziet. Een challenger, iemand die iedereen scherp houdt en uitdaagt, stelt de juiste vragen en bekijkt elk idee vanuit een andere invalshoek. Maar ook leden die knopen durven doorhakken, of iemand die de meetbare KPI’s bewaakt en regelmatig rapportage uitbrengt aangaande deze kritieke prestatie-indicatoren.

Heb je de ambitie om lid te worden van het managementteam? Dan zal er echt iets worden gevraagd van je intellectuele vermogens en je samenwerkingstalent. Samen met de Scale Up Company groei je helemaal in deze rol. Het is een spannende reis richting de volgende fase van het bedrijf.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten