Artikelen

Executive Search en Werving & Selectie: wat is het onderscheid?

Als je als ondernemer een vacature hebt, wil je deze natuurlijk zo snel en vooral ook zo goed mogelijk ingevuld hebben. Dat kun je natuurlijk op de traditionele manier aanpakken door werving en selectie te doen. Maar het kan ook anders, namelijk door voor executive search te kiezen. Wat is het onderscheid?

Actieve zoekers

Wanneer je als ondernemer een werving- en selectiebureau inschakelt om een geschikte kandidaat voor jou te vinden, gaat men doorgaans op zoek naar een zogenaamde ‘actieve zoeker’. Dat wil zeggen: iemand die actief op zoek is naar een nieuwe baan en zijn of haar CV op databanken geplaatst heeft, zelf recruitmentbedrijven benadert en op vacatures reageert. Met deze aanpak loop je echter een groot aantal geschikte kandidaten mis, namelijk zij die al een baan hebben, niet actief op zoek zijn naar een nieuwe baan, maar wel uitermate geschikt zouden zijn voor de functie. Naar schatting is ongeveer 70 procent van de arbeidsmarkt niet actief op zoek.

Executive search bureau

Om die geschikte kandidaten niet mis te lopen en wel de allerbeste talenten te vinden voor je bedrijf, kun je gebruikmaken van de diensten van een executive search bureau. Deze gaat dan aan de slag voor je om de best passende kandidaten op te sporen en direct te benaderen, in plaats van af te wachten tot men zelf contact opneemt. Iemand die niet actief op zoek is naar een nieuwe baan, kan door het aanbieden van een mooie ‘opportunity’ immers alsnog verleid worden om toch over te stappen naar een andere baan bij een andere werkgever.

De diepte in

Er is nog een ander, belangrijk verschil tussen werving en selectie en executive search. Dat is het feit dat executive search veel meer ‘resource intensief’ is en jou als kant een grondig inzicht kan bieden in wat je nu eigenlijk precies nodig hebt om de vacature in kwestie optimaal te vervullen. Een executive search bureau gaat echt de diepte om alles uit te zoeken over de functie binnen jouw organisatie, wat precies de reden is voor de vacature, wat de uitdaging is en wat precies het doel van deze functie is. Ook wordt er bij executive search nadrukkelijk gekeken en onderzoek gedaan naar de ‘persoonlijke match’ tussen de kandidaat, de functie en de organisatie, met als insteek om tot een langdurige arbeidsrelatie te kunnen komen.

Executive search levert dus in potentie betere kandidaten op om jouw vacature in te vullen. Het is een investering die zeer de moeite waard kan zijn voor organisaties en daarom zeker het overwegen waard is.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten