Een brede bedrijfskundige basis, is de start voor een goed begin in je carrière (of om verder te groeien). Tegenwoordig combineren managementopleidingen vaak elementen uit verschillende vakgebieden, omdat dit het makkelijker maakt om complexe uitdagingen binnen een organisatie aan te pakken. Je zou dus kunnen stellen dat er deels een verschuiving ontstaat van specialist naar generalist. Maar waarom heeft deze multidisciplinaire aanpak zoveel voordelen?
Wat is een multidisciplinaire aanpak?
Laten we beginnen met wat een multidisciplinaire aanpak is, waarbij het gaat om het aanpakken van een taak, probleem of andere uitdaging vanuit diverse perspectieven (oftewel disciplines). Het is een vaardigheid die je in de praktijk zal helpen om een kwestie vanuit verschillende invalshoeken te bekijken, in plaats vanuit een enkele discipline. Door te kiezen voor een managementopleiding met een brede bedrijfskundige basis, zoals aangeboden door TIAS, maak je jezelf dus deze vaardigheid eigen. Laten we eens kijken naar de voordelen.
Betere resultaten
Het eerste voordeel van een multidisciplinaire aanpak, is dat dit zal leiden tot betere resultaten. Dit komt omdat je rekening kunt houden met kansen en uitdagingen die een bepaalde oplossing of beslissing met zich meebrengen. Iets dat met name bij complexe kwesties een pluspunt is. Het is tenslotte erg moeilijk om alle factoren mee te nemen, met name met het oog op de langere termijn. Een master in management kan je hierbij helpen, ongeacht de specialisatie die je kiest. Het is dus ook een brede basis voor je carrière in het algemeen.
Delegeren wordt eenvoudiger
Een tweede voordeel, dat specifiek geldt voor leidinggevende functies, is dat het makkelijker wordt om taken te verdelen. Je kunt namelijk goed inschatten welke kennis en vaardigheden er nodig zijn voor een specifieke taak, waardoor het eenvoudig is om de juiste persoon te kiezen. Het inschatten wie binnen het team wel of niet toe is aan een uitdaging is hier ook onderdeel van (zodat ook teamleden zich kunnen blijven ontwikkelen).
Optimale planning
Niet alleen is het dus makkelijker om taken te delegeren, je kunt ook beter inschatten hoeveel tijd er voor een specifieke taak nodig is. Dit maakt het mogelijk om een goede projectplanning te maken en in te schatten hoeveel tijd er nodig is. Dit betekent minder stress binnen het team, het behalen van deadlines en meer duidelijkheid. Iedereen weet namelijk wat en wanneer er verwacht wordt.
Sneller beslissingen kunnen nemen
Een ander voordeel is dat een multidisciplinaire aanpak het beslissingsproces versnelt. Iets dat erg nuttig is bij tijdsgevoelige kwesties. Er zijn tevens minder personen nodig bij het besluitvormingsproces of tijdens het toepassen van de 8D-methode, aangezien je als manager al bepaalde kennis hebt van diverse vakgebieden. Uiteraard betekent dit niet dat specialisaties overbodig zijn, maar het is niet altijd noodzakelijk om een groot aantal deskundigen te betrekken bij een managementbesluit.
Het maak nieuwe dingen leren leuker
Tot slot een voordeel dat tevens de samenwerking ten goede zal komen binnen het team, aangezien een brede kennis het leuker maakt om nieuwe dingen te leren. Je hebt tenslotte al een basisbegrip van specifieke vakgebieden en disciplines, waardoor je sneller nieuwe dingen kunt oppikken. Dit versterkt de onderlinge samenwerking, aangezien je de ander beter begrijpt.
Reageer op dit bericht