Kwaliteitsmanagement Management Modellen Procesmanagement

8D-methode

8D is een gestructureerde probleemoplossingsmethodologie die wordt gebruikt om problemen op te lossen en te voorkomen in diverse industrieën, zoals de automotive, luchtvaart, productie, gezondheidszorg en vele andere. Het is ontwikkeld door Ford Motor Company en bestaat uit acht stappen (D’s) die in een bepaalde volgorde worden uitgevoerd om de root cause van een probleem te identificeren, corrigerende maatregelen te ontwikkelen en de implementatie ervan te waarborgen. Het uiteindelijke doel van 8D is om ervoor te zorgen dat het probleem permanent is opgelost en zich niet opnieuw voordoet. De 8 stappen van 8D betreffen:

 1. D1 – Formeer een team
 2. D2 – Beschrijf het probleem
 3. D3 – Ontwikkel een tijdelijke oplossing
 4. D4 – Bepaal de oorzaak van het probleem
 5. D5 – Ontwikkel permanente corrigerende acties
 6. D6 – Implementeer permanente corrigerende acties
 7. D7 – Voorkom herhaling
 8. D8 – Erken het team

Het toepassen van de 8D-methodologie vereist een cross-functioneel team, duidelijke communicatie, een gestructureerde aanpak en het vermogen om effectieve oplossingen te ontwikkelen. 8D is een krachtige tool voor organisaties die streven naar het verbeteren van hun processen, producten en diensten en het verhogen van de klanttevredenheid. Enkele algemene stappen die worden gevolgd bij het toepassen van de 8D-methodologie:

 1. D1: Formeer een team – Vorm een cross-functioneel team met leden die kennis hebben van het probleem en die bevoegd zijn om beslissingen te nemen.

 2. D2: Beschrijf het probleem – Identificeer het probleem en beschrijf het in detail, inclusief wanneer, waar en hoe het zich voordoet.

 3. D3: Ontwikkel een tijdelijke oplossing – Stel een tijdelijke oplossing op om de klanttevredenheid te waarborgen en verdere problemen te voorkomen.

 4. D4: Bepaal de oorzaak van het probleem – Gebruik probleemoplossingstechnieken, zoals de 5 Whys of Ishikawa-diagrammen, om de root cause van het probleem vast te stellen.

 5. D5: Ontwikkel permanente corrigerende acties – Ontwikkel en implementeer permanente corrigerende acties om ervoor te zorgen dat het probleem niet opnieuw optreedt.

 6. D6: Implementeer permanente corrigerende acties – Implementeer de corrigerende acties en controleer de resultaten.

 7. D7: Voorkom herhaling – Controleer of de corrigerende acties effectief zijn en neem maatregelen om te voorkomen dat het probleem opnieuw optreedt.

 8. D8: Erken het team – Erken en beloon het team voor hun inspanningen en resultaten.

Het is belangrijk om de 8D-methodologie toe te passen in een gestructureerd en collaboratief proces om ervoor te zorgen dat het probleem effectief wordt opgelost en niet terugkeert. Daarnaast is het belangrijk om de communicatie te waarborgen tussen alle betrokken partijen, zodat de inspanningen en resultaten duidelijk en transparant zijn.

 

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten