E Wiki

Earningsstrippingmaatregel

De earningsstrippingmaatregel is een fiscale maatregel die bedoeld is om ‘belastingontwijking’ tegen te gaan. Het houdt in dat de renteaftrek van de winstbeperking van een onderneming wordt beperkt als de rentekosten die worden afgetrokken, een bepaald percentage van de fiscale winst overschrijden.

De maatregel is bedoeld om te voorkomen dat multinationale ondernemingen de renteaftrek gebruiken om de belastbare winst kunstmatig te verlagen en zo minder belasting te hoeven betalen. Het komt vooral voor wanneer een bedrijf hoge rentelasten heeft als gevolg van leningen binnen de groep, en deze kosten gebruikt om de belastbare winst te verminderen.

Met de earningsstrippingmaatregel wordt het bedrag dat in aanmerking komt voor renteaftrek beperkt tot een bepaald percentage van de fiscale winst. Dit percentage kan variëren afhankelijk van de nationale wetgeving. Het doel is om excessieve renteaftrek te ontmoedigen en ervoor te zorgen dat bedrijven een redelijke verhouding tussen schulden en eigen vermogen handhaven.

De specifieke regels en voorwaarden met betrekking tot de earningsstrippingmaatregel kunnen verschillen tussen landen. Het is belangrijk om de wetgeving van het betreffende rechtsgebied te raadplegen voor gedetailleerde informatie over hoe de maatregel van toepassing is.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten