C Wiki

Citizenship-based taxation

Bij “citizenship-based taxation” (ook wel “staatsburgerschapsbelasting” genoemd) wordt de belastingheffing bepaald op basis van het staatsburgerschap van een individu, in plaats van op basis van de plaats waar ze wonen of waar hun inkomen wordt verdiend. Dit betekent dat burgers belastingplichtig zijn in het land waarvan ze staatsburger zijn, ongeacht waar ze zich fysiek bevinden of waar hun inkomsten vandaan komen.

Het concept van citizenship-based taxation wordt toegepast door sommige landen, waaronder de Verenigde Staten. In de VS zijn Amerikaanse burgers verplicht om belasting te betalen over hun wereldwijde inkomen, ongeacht waar ter wereld ze wonen. Dit betekent dat Amerikaanse staatsburgers, zelfs als ze permanent in het buitenland wonen, nog steeds belastingaangifte moeten doen bij de Amerikaanse belastingdienst en mogelijk belasting moeten betalen.
Er zijn derhalve verschillende potentiële nadelen verbonden aan citizenship-based taxation:

  1. Dubbele belasting: Onder citizenship-based taxation kunnen individuen belasting moeten betalen in zowel hun land van staatsburgerschap als het land waar ze wonen of waar hun inkomen wordt verdiend. Dit kan leiden tot dubbele belastingheffing en kan een aanzienlijke financiële last vormen.

  2. Complexiteit: Het voldoen aan de belastingverplichtingen onder citizenship-based taxation kan complex zijn. Het vereist vaak gedetailleerde rapportage en naleving van de belastingwetten in zowel het land van staatsburgerschap als het land van verblijf. Dit kan leiden tot hogere administratieve kosten en kan tijdrovend zijn.

  3. Beperkingen op internationale mobiliteit: Voor sommige mensen kan citizenship-based taxation een belemmering vormen voor internationale mobiliteit. Het kan moeilijker worden om naar het buitenland te verhuizen of te werken, omdat ze belastingplichtig blijven in hun land van staatsburgerschap.

  4. Verlies van privacy: Onder citizenship-based taxation kan er een verhoogde rapportage van financiële gegevens vereist zijn, zowel aan de belastingautoriteiten van het land van staatsburgerschap als aan het land van verblijf. Dit kan leiden tot een verlies van privacy met betrekking tot financiële zaken.

  5. Ontmoediging van dubbel staatsburgerschap: Het systeem van citizenship-based taxation kan mensen ontmoedigen om dubbele staatsburgerschap aan te nemen of te behouden, omdat dit belastingcomplicaties met zich mee kan brengen. Dit kan invloed hebben op individuen die om verschillende redenen dubbele staatsburgerschap wensen.

In Nederland wordt (nog) geen citizenship-based taxation toegepast. Het belastingstelsel in Nederland is gebaseerd op het principe van “woonplaatsbelasting” (ook wel “residence-based taxation” genoemd). Dit betekent dat inwoners van Nederland belasting moeten betalen over hun wereldwijde inkomen, terwijl niet-inwoners alleen belasting betalen over hun inkomsten die in Nederland worden gegenereerd.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten