E S Wiki

Economic substance

“Economic substance” in het fiscaal recht verwijst naar de vereiste dat een transactie of activiteit daadwerkelijk economisch zinvol en substantieel moet zijn, los van belastingvoordelen. Het concept van economische substantie heeft te maken met het voorkomen van misbruik van belastingwetten en -regels om oneigenlijke belastingvoordelen te verkrijgen zonder daadwerkelijk economisch voordeel te genereren.

In veel rechtsgebieden proberen belastingautoriteiten en wetgevers belastingontwijking en belastingontduiking tegen te gaan door ervoor te zorgen dat transacties en structuren niet uitsluitend worden opgezet om fiscale voordelen te behalen, maar dat er ook daadwerkelijk economische activiteit en waardecreatie aanwezig zijn.

Wanneer een transactie of structuur wordt beoordeeld op basis van economische substantie, kunnen belastingautoriteiten kijken naar verschillende factoren, zoals:

  1. Zakelijke doelstellingen: Is er een legitieme zakelijke reden voor de transactie of structuur die verder gaat dan alleen fiscale voordelen?
  2. Risico’s en verantwoordelijkheden: Worden er daadwerkelijk risico’s genomen en verantwoordelijkheden gedragen in verband met de transactie?
  3. Menselijk kapitaal en fysieke aanwezigheid: Zijn er personeel en fysieke middelen betrokken bij de activiteit?
  4. Substantiële activiteiten: Worden er significante activiteiten uitgevoerd die verband houden met de transactie of structuur?
  5. Economische resultaten: Wordt er een aanzienlijke economische waarde gecreëerd als gevolg van de transactie?

Als een transactie of structuur wordt beschouwd als louter fiscaal gedreven en gebrek aan economische substantie vertoont, kunnen belastingautoriteiten de belastingvoordelen weigeren of de transactie behandelen alsof deze niet heeft plaatsgevonden, wat kan leiden tot hogere belastingverplichtingen voor de betrokken partijen.

Het is belangrijk op te merken dat de specifieke toepassing van het concept van economische substantie kan variëren afhankelijk van de jurisdictie en wetgeving en het is raadzaam om advies in te winnen bij experts op dit vlak. 

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten