Economie Kennisbank

Enkele tips om de cashflow te verbeteren

Een gedegen cashflow is essentieel voor het succes van elk bedrijf. Hiermee wordt een onderneming in staat gesteld te voldoen aan allerlei (financiële) verplichtingen, onvoorziene zaken op te vangen alsmede (economische) groei te realiseren.  Het waarborgen en optimaliseren van gedegen cashflow kan echter een behoorlijke opgave zijn. Daarom onderstaand enkele adviezen teneinde de cashflow te optimaliseren.

1. Prognosticeer de cashflow

Maak een gedetailleerde cashflowprognose dat inzicht verschaft in de toekomstige inkomsten en uitgaven. Dit maakt veel inzichtelijk en zorgt ervoor dat geanticipeerd kan worden op mogelijke tekorten/overschotten.
Werk de prognose stelselmatig bij om grip te waarborgen.

2. Reduceer debiteurentermijn

Reduceer, indien mogelijk, de betalingstermijnen bij opdrachtgevers en volg deze actief op. Tracht hier eventueel incentives aan te verbinden zodat opdrachtgevers hier de toegevoegde waarde van inzien.  
Het reduceren van het debiteurentermijn kan de cashflow verbeteren alsmede wordt hierdoor de liquiditeit vergroot.

3. Optimaliseer voorraadbeheer

Met het optimaliseren van voorraadbeheer, in het licht van het optimaliseren van cashflow, wordt bedoeld het vinden van balans in de juiste voorraadniveaus, dus niet teveel voorraad, maar ook niet te weinig dat leidt tot gemiste verkoopkansen. Kijk derhalve naar just-in-time levering om zodoende kosten te verlagen en cashflow vrij te spelen. 

4. Verhoog de omzet

Het verhogen van de omzet is een effectieve manier om de cashflow te verbeteren. Identificeer mogelijkheden om nieuwe opdrachtgevers te binden, bestaande klanten te behouden en al dan niet het product- of dienstenaanbod uit te breiden. Investeer in marketing en sales om de (bedrijfs)organisatie te laten groeien.

5. Beheers de bedrijfskosten

Houd de uitgaven nauwlettend in de gaten en identificeer mogelijkheden om kosten te besparen. Onderhandel met leveranciers, analyseer de vaste kosten en blijf zoeken naar manieren om efficiënter en effectiever te werken. Iedere bespaarde euro draagt immers bij aan een betere cashflow.

6. Overweeg externe financiering

In bepaalde gevallen kan externe financiering, zoals een zakelijke lening, helpen om de issues rondom cashflow op te lossen. Zo kan een zakelijke lening worden gebruikt om tekorten op te vangen of om te investeren in nieuwe kansen.

7. Automatiseer facturatie en betalingsprocessen

Het handmatig verwerken van facturen en betalingen kan veel tijd, en derhalve geld, in beslag nemen. Het overwegen van het implementeren van geautomatiseerde systemen voor facturatie en betalingen om het proces te stroomlijnen en snellere betalingen te bevorderen, kan dan ook zinvol zijn.

Verbeter direct de cashflow met de waardecreatie-diensten van UBS

Een gezonde cashflow is cruciaal voor het succes van de onderneming.
De verstrekte tips kunnen bijdrage leveren aan een betere cashflow en daarmee de financiële stabiliteit van het bedrijf vergroten. Ondersteuning gewenst? Neem in dit geval dan vrijblijvend contact op met de waardecreatie-dienst van UBS.  

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten