Artikelen

Het belang van een veilige werkplek

Ongeautoriseerd in gebouwen of terreinen komen kan leiden tot gestolen gegevens, diefstal van spullen, schade aan dingen, vernieling en letsel bij werknemers. Om dat te voorkomen, is het belangrijk om de plek goed te beveiligen met bijvoorbeeld hekken, afgesloten deuren en beveiligers. Je kunt ook slagbomen kopen om de toegang tot het bedrijfsterrein te beheren. Ook moeten we bepalen wie wel of niet naar binnen mag, zowel in het echt als digitaal. Zo zorgen we ervoor dat alleen de juiste mensen toegang hebben. Op deze manier kunnen we misdaden voorkomen. Het gaat erom dat we de plek veilig houden voor iedereen.

Stel een plan op

Nadat een bedrijf heeft gekeken naar wat de grootste gevaren zijn, is het tijd om te beslissen welke stappen genomen moeten worden om alles veilig te houden. Dit plan bevat slimme ideeën om ervoor te zorgen dat alles goed beveiligd is. Het moet dingen bevatten zoals: nakijken of alles wel veilig is, inschatten wat de risico’s en gevaren zijn, spullen kopen en installeren als dat nodig is, met werknemers praten als er iets verandert in de beveiliging, en zorgen dat alle nieuwe regels worden gevolgd.

Bekijk de dreiging en niveau van beveiliging

Iedere organisatie heeft verschillende dingen waar ze zich zorgen over moeten maken als het gaat om veiligheid. Om een plan te maken, is het slim om te beginnen met een paar vragen over wat er kan gebeuren bij de organisatie. Hier zijn een paar vragen om over na te denken: Heeft de organisatie veel dure spullen of geld? Werkt de organisatie in een gebied waar veel risico’s zijn, zoals bankieren, wapens of iets waar mensen het vaak oneens over zijn? Wie mogen er nu eigenlijk naar binnen? Zijn onze deuren altijd op slot, of kan iedereen zomaar binnenkomen? Welke apparaten houden alles in de gaten? Zijn er camera’s voor de beveiliging?

Voer een beveiligingsaudit uit

Misschien weet je al dat er een systeem is om alles veilig te houden, maar het is belangrijk om dit af en toe te controleren. Alleen omdat er een systeem is, betekent niet per se dat het altijd goed werkt. Kijk naar de apparaten. Dit zijn dingen zoals beveiligingscamera’s, deuren die automatisch op slot gaan, kaartscanners voor toegangspassen en andere dingen die helpen bij de beveiliging. Zorg ervoor dat er niks kapot is en dat alles goed werkt. Doe tests waarbij je gewoon kijkt naar wat er echt gebeurt. Soms is dat anders dan hoe het zou moeten zijn. Laten werknemers zomaar iedereen binnen? Staan auto’s op plekken waar dat niet mag? Blijven deuren niet goed dicht omdat ze kapot zijn of omdat iemand ze openhoudt? Kijk ook naar de regels die we nu hebben. Zorgen die ervoor dat we goed beschermd zijn? Mist er iets? Zijn ze te moeilijk? Werken ze eigenlijk wel?

Stel een toegangscontrole bij de ingang in

Toegangscontrole bij de ingang betekent dat we bij de deur speciale dingen hebben gedaan zodat alleen de juiste mensen naar binnen kunnen. Denk aan deuren die op slot gaan, draaipoortjes en zo. Die gaan alleen open als je de juiste toestemming hebt. Alle werknemers moeten een soort ID-kaart hebben. Misschien is die kaart ook wel een soort sleutel om deuren te openen. Als iemand net begint te werken en een ID-kaart krijgt, dan wordt gekeken of die persoon echt is wie die zegt dat hij is. Die kaarten als sleutel gebruiken, zorgt ervoor dat mensen alleen in bepaalde plekken kunnen komen als dat hoort bij hun werk en wie ze zijn. Ook wordt bijgehouden waar mensen naartoe gaan. Mensen die op bezoek komen, krijgen ook een speciale kaart. Die is anders dan die van werknemers, zodat mensen kunnen zien dat het bezoekers zijn. Deze kaarten kunnen gewoon beperkte toegang geven of helemaal geen toegang, dat hangt af van hoe veilig de organisatie wil zijn. Samengevat moeten bedrijven gewoon heel alert zijn op hun beveiliging en de juiste maatregelen nemen voor hun risicoanalyse.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten