Artikelen

4 tips voor het werven van betere kandidaten

Zowel voor mensen die personeel zoeken als voor werkgevers is het heel fijn als ze iemand vinden die de juiste vaardigheden heeft voor de openstaande baan en ook goed past bij de manier waarop het bedrijf werkt. Maar als dat niet lukt, kan dat behoorlijk frustrerend zijn voor de persoon die zoekt. Als bedrijven verkeerde keuzes maken bij het aannemen van mensen, is dat erg duur. Het heeft niet alleen invloed op hoeveel geld ze verdienen, maar het zorgt er ook voor dat het werk op kantoor minder goed gaat en dat medewerkers minder plezier hebben in hun werk. Hoewel je nooit helemaal zeker kunt zijn dat je geen verkeerde keuzes maakt bij het aannemen, zijn er wel manieren om de kans dat je de verkeerde persoon kiest aanzienlijk kleiner te maken. je kunt bijvoorbeeld kiezen voor werving en selectiebureau supply chain, maar er zijn ook tips die je zelf kunt volgen.

Schrijf accurate vacatureteksten

Dit lijkt misschien heel simpel, maar het is een stap die vaak wordt vergeten. Neem even de tijd om je bestaande vacatureteksten door te lezen. Zorg ervoor dat je de functie duidelijk en begrijpelijk beschrijft, op een manier die voor iedereen makkelijk te begrijpen is. Een goede vacaturetekst moet uitleggen wat de functie inhoudt (stel je een typische werkdag voor) en vertellen welk soort persoon succesvol zou zijn in die rol. Zelfs kleine aanpassingen, zoals het noemen van belangrijke taken die bij de functie horen, kunnen ervoor zorgen dat je betere resultaten krijgt.

Creëer een pijnloos sollicitatieproces

Als potentiële kandidaten van jou verwacht worden om meerdere pagina’s met informatie in te vullen voordat ze zelfs maar hun cv kunnen indienen, is de kans groot dat je ze verliest voordat ze solliciteren. De kandidaten die jij zoekt, zijn vaak heel bekwaam, wat betekent dat ze waarschijnlijk meerdere andere banen overwegen. Als solliciteren voor jouw vacatures ingewikkeld of tijdrovend is, zullen jouw beste kandidaten waarschijnlijk afhaken en ergens anders solliciteren. Zodra ze weg zijn, is de kans klein dat ze ooit nog terugkomen of jou aanbevelen bij hun collega’s. Jouw wervings- en aanwervingsproces weerspiegelt jouw bedrijf. Zorg ervoor dat dit laat zien dat je begrip hebt voor de behoeften van sollicitanten.

Beheer relaties

Het komt vaak voor dat recruiters iemand tegenkomen die niet precies past bij de baan die openstaat, maar wel veel potentie heeft voor een toekomstige functie. Als je zulke kandidaten tegenkomt, kun je een systeem opzetten om in contact te blijven. Als je regelmatig contact houdt met deze veelbelovende kandidaten, vergroot je de kans dat jouw bedrijf de eerste keuze is als ze in de toekomst op zoek zijn naar een nieuwe baan. Je kunt je beste kandidaten op de hoogte houden door ze op de hoogte te stellen van nieuwe vacatures en bedrijfsnieuws. Dit zorgt ervoor dat deze veelbelovende mensen geïnteresseerd blijven in de kansen die jouw bedrijf te bieden heeft.

Besteed meer aandacht aan sociale media

Maak slim gebruik van sociale media platforms waar werkzoekenden veel tijd doorbrengen. Denk aan websites zoals LinkedIn, Facebook en Twitter; deze zijn ontzettend handig om te gebruiken bij het vinden van nieuwe kandidaten. Als je bedrijf al een Facebook-pagina heeft, is het een goed idee om daar ook vacatures te plaatsen. Zelfs als je volgers niet persoonlijk geïnteresseerd zijn in de baan, kan het delen van de vacaturelink hen aansporen om het door te sturen naar iemand die mogelijk wel goed bij de functie past. Natuurlijk is het moeilijk om ooit een slechte aanwerving te vermijden, maar het doel is om de frequentie ervan te minimaliseren door de juiste stappen te ondernemen om dit te voorkomen. Succes!

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten