Marketing Modellen Strategie

Het gedragsmodel van Fogg

Het gedragsmodel van B.J. Fogg, ook wel bekend als het Fogg Behavior Model, is ontwikkeld door B.J. Fogg, een gedragspsycholoog en onderzoeker op het gebied van technologieontwerp en gedragsverandering. Het model in casu is ontworpen om menselijk gedrag te begrijpen én te voorspellen. Dit model stelt in de kern genomen dat gedrag plaatsvindt wanneer er een convergentie is van drie belangrijke elementen: motivatie, vermogen (ability), en een trigger.

  1. Motivatie (M): Dit verwijst naar de bereidheid of het verlangen van een persoon om een bepaalde handeling of gedrag uit te voeren. Motivatie kan variëren van hoog tot laag, afhankelijk van de individuele omstandigheden en de persoon zelf.

  2. Vermogen (Ability): Dit verwijst naar de capaciteit of het vermogen van een persoon om de gewenste handeling uit te voeren. Het vermogen om een bepaald gedrag te vertonen kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals fysieke vaardigheden, kennis, tijd en middelen.

  3. Trigger (Trigger): Een trigger is een gebeurtenis, situatie of prikkel die het gedrag in gang zet. Triggers kunnen worden onderverdeeld in drie categorieën:

    • Tijdstip triggers (Time Trigger): Deze worden geactiveerd op een bepaald tijdstip of moment.
    • Actietriggers (Action Trigger): Deze worden geactiveerd door een specifieke actie of gebeurtenis.
    • Emotietriggers (Emotion Trigger): Deze worden geactiveerd door de emotionele toestand van een persoon.

Volgens dit model zal gedrag optreden wanneer motivatie en vermogen voldoende zijn en er een trigger aanwezig is. Als een van deze elementen ontbreekt, zal het gedrag niet plaatsvinden.

Het Fogg Behavior Model wordt vaak gebruikt in de context van het ontwerpen van producten, diensten en technologieën om gedrag te beïnvloeden of te veranderen. Het begrijpen van de drie elementen (M, A, en T) kan helpen bij het ontwikkelen van effectieve strategieën om gewenst gedrag te bevorderen.

LITERATUUR
B.J. Fogg. (2003). Persuasive Technology: Using Computers to Change What We Think and Do. Morgan Kaufmann

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten