Internationaal Kennisbank

Het verschil tussen een FZ-LLC en een FZCO in Dubai

Een Free Zone Limited Liability Company (FZ-LLC) en een Free Zone Company (FZCO) zijn twee verschillende bedrijfsvormen die in Dubai en andere freezones van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) worden gebruikt. Onderstaand de verschillen geduid. 

 1. Eigendom en aandeelhouders

  • FZ-LLC: Een FZ-LLC kan worden opgericht met één enkele aandeelhouder (natuurlijk persoon of rechtspersoon). Dit betekent dat één persoon of entiteit 100% van het eigendom van het bedrijf kan hebben.
  • FZCO: Een FZCO moet doorgaans worden opgericht met meerdere aandeelhouders (natuurlijke personen of rechtspersonen). Het aantal aandeelhouders en hun aandeel in het bedrijf kan variëren, maar er is geen vereiste voor 100% eigendom door één partij.
 2. Minimumkapitaal

  • FZ-LLC: Er is meestal een minimumkapitaalvereiste voor het oprichten van een FZ-LLC, hoewel het bedrag kan variëren afhankelijk van de specifieke Vrije Zone waarin u zich bevindt. Dit kapitaal moet volledig worden gestort bij de oprichting.
  • FZCO: Voor FZCO’s is er meestal geen specifieke minimumkapitaalvereiste, hoewel sommige freezones richtlijnen kunnen hebben voor het minimumkapitaal. Dit kan echter flexibeler zijn dan bij FZ-LLC’s.
 3. Activiteiten

  • FZ-LLC: FZ-LLC’s mogen in de meeste gevallen een breed scala aan activiteiten uitvoeren, afhankelijk van de vergunning die is verkregen bij de oprichting.
  • FZCO: FZCO’s hebben meestal beperkingen op de soorten activiteiten die ze kunnen uitvoeren en moeten zich houden aan de activiteiten die zijn gespecificeerd in hun licentie.
 4. Aandeelhouderschap en bestuur

  • FZ-LLC: De aandeelhouder(s) van een FZ-LLC kunnen de volledige controle en het bestuur van het bedrijf hebben.
  • FZCO: FZCO’s hebben meestal een raad van bestuur, en de bevoegdheden en verantwoordelijkheden van aandeelhouders kunnen worden verdeeld volgens de statuten en regelgeving van de freezone.

Het juiste type bedrijfsvorm voor u hangt af van uw specifieke zakelijke doelen, eigendomsstructuur en activiteiten. Het is raadzaam om advies in te winnen en de specifieke vereisten en regels van de freezones in Dubai te onderzoeken voordat u een beslissing neemt.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten