Artikelen

Hoe een Bedrijfsovername adviseur je helpt bij een succesvolle overname

Weken, maanden, jaren heb jij hard gezwoegd voor jouw bedrijf. En nu is het tijd om het stokje door te geven aan een ander, die op zijn beurt het bedrijf verder laat groeien. Je gaat met (vervroegd) pensioen of neemt een nieuwe ondernemers uitdaging aan. Hoe dan ook, jij wil je bedrijf verkopen. 

Dat kun je volledig zelf aanpakken en wat geld besparen op een expert die je daarbij helpt. Of je schakelt een ervaren bedrijfsovername adviseur in waarmee jij misschien wel het dubbele voor je bedrijf krijgt. In dit artikel lees je meer over de rol van een overname adviseur. 

Allereerst: wat doet een overname adviseur? 
Een overname adviseur is expert in bedrijfsovernames. Een adviseur begeleidt je bij de verkoop van je onderneming, maar kan je ook helpen bij de aankoop van een bedrijf. Een overname adviseur voorkomt kostbare fouten in de onderhandeling die gemaakt worden vanuit emoties. 

Een goede overname adviseur heeft kennis van onderhandeltechnieken, waardebepalingen en fiscale zaken. Geen aparte jurist, financieel adviseur en bemiddelaar, maar één persoon die de onderhandeling met jou aangaat. Alles om het beste bod te kunnen realiseren. 

Kan ik het niet gewoon zonder overname adviseur aan? 
Een ondernemer denkt, niet geheel onlogisch: hoe meer kosten ik maak, hoe minder ik er aan het einde van de rit aan overhoud. Een goede ondernemer weet dat de investering zich dubbel en dwars terugverdient. Jij bent expert in jouw vakgebied, maar waarschijnlijk zijn dat geen overnames. 

Een overname maak je een, hooguit een aantal keer mee in je carrière. Voor een overname adviseur is het dagelijkse kost. Hij weet als geen ander hoe je de kopende partij mee krijgt in jouw voorstel. 

Wie zijn emoties het langst in toom houdt, wint de onderhandeling
Bloed, zweet en tranen heeft het gekost, maar jij laat een mooi bedrijf achter. Zo mooi, dat het na al die jaren heel wat waard is geworden. Niet alleen uit te drukken in geld, maar ook in emotie. Het is jouw levenswerk. Een laag bod voelt indirect als een belediging. En dan komen de emoties naar boven. Een goede adviseur staat je bij, zodat jij niet uit emotie gaat handelen. Zodra je emoties toe laat in je onderhandeling, heb je de onderhandeling verloren en krijg je niet het bod dat jij voor ogen hebt. 

Een bedrijfsovername adviseur is een investering die zich zeker terugverdient. In geld, maar ook in het gevoel dat jij aan de overname overhoudt. Denk jij erover na om je bedrijf te verkopen? Plan een gesprek in met een bedrijfsovername adviseur en ontdek welke kansen er voor jou op tafel liggen. 

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

De redactie wordt verzorgd door Nomair van Wijk (organisatieadviseur) en Ruben de Bruijn.
Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten

Aanbevolen

Advertentie

Advertentie