Studies

Identity & Acces Management (Post HBO)

Het beveiligen van de IT omgeving wordt voor bedrijven steeds urgenter. U wilt geen slachtoffer worden van een cyber crime en u wilt voldoen aan alle wetgeving die er internationaal geldt. Het identificeren en autoriseren van de juiste mensen binnen u netwerk is hiervoor essentieel. Identity & Access Management (IAM) is de verzamelnaam van processen en technieken om het beheer van identiteiten en autorisaties op een effectieve en efficiënte manier voor uw organisatie te realiseren. Maar hoe begint u een IAM project en zorgt u dat het beoogde resultaat gehaald wordt? In de opleiding Identity & Acces Management worden alle aspecten van het traject uiteengezet zodat de kans op een succesvolle implementatie aanmerkelijk toeneemt.  

Onderwerpen

  • Wat is een identiteit en hoe worden identiteiten beheerd?
  • Wat zijn voorbeelden van een IAM referentie architectuur?
  • Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen Identity Management & Access Control?
  • Wat komt er allemaal kijken bij het beheer van autorisaties?
  • Hoe controleert u of de beheerprocessen goed verlopen?
  • Hoe zorgt u dat IAM trajecten voldoen aan de vooraf gestelde verwachtingen?
  • Waarom mislukken Indentity & Acess Management projecten?
  • Hoe kan u in de cloud ook zorgen voor de juiste identiteiten en autorisaties?

Resultaat

Na afloop van de opleiding bent u in staat om de probleemstelling en oplossingsrichtingen te identificeren en te toetsen. Zo kan u een bijdrage leveren aan het initiëren van verbeteracties. U weet hoe u een IAM traject kunt opstarten en hoe u hiermee bij kunt dragen aan de beveiliging van de onderneming. U bent in staat probleemstellingen voor IAM te beoordelen en aan de slag te gaan met Role Based Access Control. U bent op de hoogte van de (on)mogelijkheden die bepaalde architectuurmodellen met zich meebrengen en hoe u hierover kan adviseren. U bent tevens in staat om een risico analyse te doen met behulp van de kwadrantmethode. U weet wat de do’s and dont’s zijn tijdens een implementatie project. Tot slot bent u op de hoogte van de laatste kennis en inzichten van identiteiten en autorisatie.

Inhoud van de opleiding

Deze opleiding duurt vier dagen en omvat acht colleges. U volgt de opleiding met 10-15 deelnemers. 

Dag 1: Drijfveren van Identity & Acces Management (college 1 en 2) 
Tijdens deze dag starten we met de basis. U leert wat de belangrijkste probleemstelling is van IAM en wat drijfveren van Identity Management & Access Control zijn. U leert alles over compliance en identity filosofie. Ook gaan we actief aan de slag met een business case. U krijgt nieuwe kennis en inzicht over autorisatie, autorisatiebeheer en Role Bases Access Control (RBAC). Deze laatste gaan we ook in de praktijk mee oefenen. Verder wordt er dieper ingegaan op een stappenplan voor Access Governance. U sluit de eerste dag af met het maken van praktijkgerichte oefening over Access Governance.

Dag 2: Identiteitsmanagement (college 3 en 4) 
Tijdens deze dag leert u alles over identiteiten. U wordt  bijgespijkerd over alle ins en outs van identificatie en authenticatie: Wat is Federated Identity Management, wat zijn de verschillende bronnen van identiteiten en hoe werkt een Single Sign-on (SSO)? U krijgt nieuwe methoden en instrumenten aangereikt waarmee u de architectuur juist in kan regelen van cloud omgeving naar HR en CRM. U sluit de dag af met een praktijk oefening en een referentiemodel.

Dag 3: Cloud architectuur en vertrouwen (college 5 en 6) 
Tijdens deze dag krijgt u nieuwe kennis en inzicht over Public Key Infrastructure (PKI). U krijgt nieuwe methoden en instrumenten aangereikt waarmee u aan de slag kan met Federated Identity Management. Zo oefenen we ook weer verschillende Security Controls. Verder leert u wat de cloud is en welke ontwikkelingen er op dit gebied allemaal zijn. Hoe werken identiteiten en autorisaties in de Cloud? Tot slot gaan we aan de slag met de rol die privacy heeft bij IAM in de cloud. Er wordt aandacht besteed aan de invloed van Het Nieuwe Werken op Identity Management & Access Control.

Dag 4: Security (college 7 en 8) 
Tijdens deze dag leert u hoe u de organisatie concreet gereedmaakt voor de implementatie van de IAM strategie. U leert hoe u doelstellingen opstelt, hoe u uw IAM-team prepareert en hoe u dit kunt managen, maar bovenal: hoe u grip kunt houden op het totale implementatieproces. Wat zijn de belangrijkste Do’s en Don’ts tijdens de implementatie? U wordt bijgespijkerd over alle ins en outs van Information Security Process Improvement (ISPI) en ISO2700X. Verder gaan we aan de slag met een risicoanalyse met behulp van de kwadrantmethode. Tot slot staan we stil bij de technische beveiligingen en is er nog voldoende ruimte voor een interactieve vragenronde.

Investering

Uw investering voor deze opleiding bedraagt 3895 euro (excl. BTW). Dit bedrag is inclusief colleges, studiemateriaal, toetsing en arrangement. Er zijn mogelijkheden om in meerdere termijnen het deelnamebedrag te voldoen. Informeer naar de mogelijkheden als u hier gebruik van wilt maken. De opleidingskosten zijn in bepaalde gevallen fiscaal aftrekbaar. Meer informatie vindt u op de website van de belastingdienst.

Ik heb vragen die hier niet worden beantwoord

Indien u vragen hebt, kunt u contact met ons opnemen. Ook kunt u uw contactgegevens achterlaten en wij zullen u dan zo snel mogelijk contacteren. Het gesprek zal confidentieel worden behandeld.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten