Artikelen Internationaal Kennisbank

Laos voert verplichte bankrekeningen in voor buitenlandse investeerders

De Bank van de Democratische Volksrepubliek Laos (BOL), de centrale bank van het land, heeft een nieuwe regelgeving uitgevaardigd die buitenlandse investeerders verplicht om binnen 15 dagen na het verkrijgen van een zakelijke vergunning een lokale bankrekening te openen. Deze regel is van kracht vanaf 10 februari 2024. De rekening kan worden aangehouden in meerdere valuta’s, maar is beperkt tot één commerciële bank.

De maatregel maakt deel uit van de inspanningen van de overheid om ervoor te zorgen dat er meer buitenlandse valuta het banksysteem binnenkomt, aangezien is gebleken dat de geregistreerde instroom van buitenlandse investeringen veel lager was dan de overeengekomen waarde van het investeringskapitaal. Bovendien is de nieuwe regelgeving ook bedoeld om het tekort op de betalingsbalans van het land aan te pakken en als zodanig bij te dragen aan de stabilisatie van de Kip.

Volgens het IMF bedroeg de publiek gegarandeerde schuld van Laos 123 procent van het bbp in 2023 en meer dan de helft daarvan is verschuldigd aan China, dat belangrijke infrastructuurprojecten heeft gefinancierd voor de Zuidoost-Aziatische natie. Het grootste project is de US$5,9 miljard kostende spoorweg die de Laotiaanse hoofdstad Vientiane verbindt met de Chinese stad Kunming.

Wat zijn de vereisten voor buitenlandse investeerders? Buitenlandse investeerders die een bankrekening in Laos willen openen, moeten:

  • Geldige identiteitsdocumenten verstrekken, zoals paspoort en visum;
  • Hun investeringsdoelstellingen in Laos toelichten;
  • Bewijs leveren van de bron van hun investeringsfondsen; en
  • Een minimum eerste storting plaatsen ad US$10.000 (alleen indien vereist door relevante ministeries of de voorwaarden van de gekozen bank).

De BOL vereist ook dat banken achtergrondverificatie uitvoeren van buitenlandse investeerders voordat ze een bankrekening openen. Banken moeten ook de financiële transacties van buitenlandse investeerders monitoren en verdachte activiteiten melden aan de BOL.

Met deze regelgeving moeten buitenlandse investeerders ook documenten hebben waarin staat dat alle financiële transacties uitgevoerd door de investeerder via dergelijke bankrekeningen zullen verlopen, inclusief de overdrachten van winsten, de omleiding van investeringskapitaal naar Laos en de terugbetaling van rente van bedrijven in het buitenland.

Buitenlandse investeerders die betalen voor goederen en diensten, schulden, dividenden en lonen moeten hun buitenlandse valuta omzetten naar de Kip via commerciële banken in Laos en valutawissel documenten bewaren voor controle doeleinden. Bovendien zijn buitenlandse investeerders ook verplicht om al het investeringskapitaal naar Laos over te maken in het bedrag dat is gespecificeerd in de investeringsovereenkomst en de bedrijfsvergunning. Deze regelgeving verbiedt ook buitenlandse investeerders om financiële transacties uit te voeren via bankrekeningen die niet specifiek zijn geopend voor dit doel bij commerciële banken in Laos. Ze mogen ook geen geld wisselen via individuen of rechtspersonen, behalve via commerciële banken.

Impact

Buitenlandse investeerders zullen langer de tijd nodig hebben om bankrekeningen te openen in Laos, waarbij de nalevingskosten voor banken waarschijnlijk zullen toenemen. De BOL benadrukte dat deze regelgeving noodzakelijk is om het financiële systeem van Laos te beschermen en ervoor te zorgen dat buitenlandse investeringen worden gebruikt voor legitieme doeleinden.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten