L Wiki

Loan To Value (LTV)

Loan-to-Value (LTV) is een financiële term die verwijst naar de verhouding tussen het bedrag van een lening en de getaxeerde waarde of aankoopprijs van een activum, meestal een woning. Het wordt vaak gebruikt in de context van hypotheekleningen. LTV wordt uitgedrukt als een percentage en geeft een indicatie van het risiconiveau dat gepaard gaat met een lening.

Om de LTV-ratio te berekenen, wordt het leenbedrag gedeeld door de getaxeerde waarde of aankoopprijs van de woning en vervolgens vermenigvuldigd met 100 om het percentage te verkrijgen.

Voorbeeld

Stel dat je een huis wilt kopen met een aankoopprijs van €250.000 en je wilt een hypotheeklening afsluiten van €200.000. Om de Loan-to-Value (LTV) ratio te berekenen, deel je het leenbedrag door de aankoopprijs en vermenigvuldig je het resultaat met 100 om het percentage te krijgen.

LTV = (€200.000 / €250.000) * 100 = 80%

In dit voorbeeld is de LTV-ratio 80%. Dit betekent dat je een lening hebt gekregen die 80% van de aankoopprijs van de woning beslaat, en je moet zelf een eigen vermogen inbrengen van 20% (€50.000) om het verschil te dekken.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten