Artikelen

Medewerker wil zich ontwikkelen, jij hebt geen budget: wat kun je wél doen?


Sommige medewerkers vinden het prima zoals het is en hebben geen grote ambities, maar steeds vaker zie je dat mensen zich juist wél graag willen ontwikkelen in hun loopbaan. Het liefst doen ze dat natuurlijk met hulp van de werkgever. Zo kan het gebeuren dat jij als manager tijdens een jaargesprek het verzoek krijgt van een medewerker om bij te dragen aan het maken in de volgende stap in diens loopbaan. Maar als jij niet over een budget beschikt om daarin te investeren, wat kun je dan wél doen?

Opleiding aanraden

Idealiter doe je als bedrijf een duit in het zakje door een opleiding, training of cursus aan te bieden. Maar als de kant die de medewerker op wil dat wel noodzakelijk maakt, maar je als bedrijf de financiële mogelijkheden (of prikkel!) niet hebt om dit aan te bieden, kun je de medewerker in kwestie wel die kant op sturen. Wellicht kan hij of zij als het geld niet direct klaarstaat op de spaarrekening geld lenen om in te zetten in het investeren in persoonlijke ontwikkeling middels het volgen van educatie. Dit is mogelijk in de vorm van een persoonlijke lening.

Laten meelopen

Iets anders wat van waarde kan zijn, is je medewerker de kans geven om een aantal uur elders in het bedrijf mee te laten lopen. Dat moet dan natuurlijk wel iets zijn dat aansluit bij de richting die de medewerker in kwestie op wil. Door een kijkje in de keuken te nemen, krijgt de medewerker een beeld bij wat er komt kijken bij het werk waar hij of zij in geïnteresseerd is. Dat geeft meteen een indicatie of het inderdaad is wat hij of zij zoekt of dat het toch niet passend is al gedacht. Is dat wel het geval, dan kan de medewerker meteen een beetje nuttige ervaring opdoen.

Netwerkgesprek regelen

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de richting die de medewerker op wil niet te faciliteren valt binnen het bedrijf. Dan kun je als manager zeggen dat je niets voor je medewerker kunt betekenen, maar als je iemand verder kunt helpen, waarom zou je dat dan niet toen, zeker als er sprake is van een goede werkrelatie? Wellicht zijn er jouw netwerk mensen die jouw medewerker wel verder zouden kunnen helpen. Dan is het een kleine moeite om te proberen een netwerkgesprek te regelen voor je medewerker. Zo laat je toch je betrokkenheid zien en kun je wat betekenen voor je medewerker.

Goed werkgeverschap is ook wat waard. Zeker in een tijd waarin bedrijven moeten vechten om personeel is het van belang dat mensen die voor jouw bedrijf werken of gewerkt hebben positief zijn over het bedrijf als werkgever. Met bovenstaande tips lever je daar een bijdrage aan.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten