Artikelen

Drie tips om thuiswerkers betrokken te houden bij je bedrijf


Thuiswerken heeft de afgelopen tijd een enorme vlucht genomen, geholpen door een crisis lijkt het inmiddels toch wel een blijvertje te zijn. Het biedt zowel voor de werknemer als de werkgever ontzettend grote voordelen. Zo heb jij als werkgever minder kosten aan kantoorruimte en andere facilitaire zaken. Ook de reiskostenvergoeding raakt met thuiswerken steeds meer naar de achtergrond, al is hier natuurlijk de thuiswerkvergoeding weer voor teruggekomen.

Toch zijn er ook gevaren en risico’s waar het gaat om thuiswerken. Mensen kunnen thuis makkelijker andere dingen doen dan werken voor jouw bedrijf, je zult de controle enigszins verliezen. Daarnaast heb je minder zicht op de (mentale) gezondheid van je werknemer, iets waar je als werkgever wel een verantwoordelijkheid hebt. Ook is het lastig om de binding en betrokkenheid van de werknemer bij jouw bedrijf te behouden. Iets wat altijd belangrijk was, maar tegenwoordig nog wel iets belangrijker door de krappe arbeidsmarkt. Wanneer de emotionele binding weg is, gaan mensen sneller jobhoppen. Daarom drie tips die ervoor zorgen dat je thuiswerkers gezellig bij (je) blijven!

1. Uit de krant vernomen

Waar vroeger de leuke verhalen bij de koffie werden gedeeld, is dat bij thuiswerken anders. Er is nog wel contact, maar dit gaan in vele gevallen bij thuiswerken door middel van geplande vergaderingen en altijd online. Dit zorgt ervoor dat het informele deel al snel naar de achtergrond verdwijnt. Een magazine maken als bedrijf is dan ook een trend die wij enorm zien toenemen. Door de besparing op andere kosten is het ook niet gek om een professional als redacteur hiervoor in dienst te nemen. Gebruik dit magazine niet alleen om de laatste jaarcijfers te presenteren, maar ook echt voor de leuke en informele zaken. Van verjaardagen tot huisbezoeken bij collega’s, creëer echt een ‘wij -gevoel’ met een leuk eigen magazine!

2. Toch naar kantoor

Wij raden niemand aan om werknemers écht helemaal thuis te laten werken, al willen ze dit misschien wel graag. Probeer mensen toch te motiveren om af en toe naar kantoor te komen. Hierbij is het wel belangrijk dat mensen dan op een dag komen dat er ook andere collega’s zijn, anders heeft het geen zin. Hiervoor moet je dus nog wel een groot en mooi kantoor hebben. Dit kantoor staat echter dan wel het grootste deel van de week leeg. Hier zijn tegenwoordig innovatieve oplossingen voor door flexkantoren in te schakelen. Huur één dag per week een kantoorruimte met genoeg capaciteit. Wanneer jij de online infrastructuur van je bedrijf op orde hebt, moet dit zeer goed kunnen!

3. Waar is dat feestje?

En last but not least; Waar ontstaan de mooiste verhalen over een bedrijf? Juist, op de feesten en partijen. Iedere week een vrijdagmiddagborrel hoeft niet (maar mag wel!) per se, maar organiseer wel zeer regelmatig leuke evenementen. Doe dit vaker dan voor het thuiswerken om de betrokkenheid van personeel en de band onderling goed te houden. Ook voor individuele dingen als verjaardagen en werkjubilea is het goed om oog te hebben. Bezorg een bloemetje of een taart, kleine dingen worden al gewaardeerd. En vergeet de zieke werknemer ook niet, besteed ook hier aandacht aan. Huisbezoek wordt vaak als zeer hartverwarmend ervaren.

Kortom, thuiswerken heeft voordelen maar brengt ook risico’s met zich mee. Met bovenstaande zaken kun je al een hoop risico’s verkleinen, maar helemaal wegnemen doe je ze niet. Maar als jij alvast actie onderneemt, weet je wel dat het niet aan je eigen inspanningen heeft gelegen!

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

De redactie wordt verzorgd door Nomair van Wijk (organisatieadviseur) en Ruben de Bruijn.
Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten

Aanbevolen

Advertentie

Advertentie