M Wiki

Mezzanine financiering

Mezzanine financiering betreft een vorm van financiering die zit tussen vreemd vermogen (schuld) en eigen vermogen in. Het wordt vaak gebruikt in de wereld van bedrijfsfinanciering, vooral bij fusies en overnames, management buyouts, of bij de financiering van groeiprojecten. Mezzanine financiering vult het gat tussen het bedrag dat kan worden geleend via traditionele bankleningen en het bedrag dat een bedrijf kan ophalen door middel van eigen vermogen.

Mezzanine financiering neemt vaak de vorm aan van converteerbare leningen, achtergestelde leningen of preferente aandelen. Deze financiële instrumenten geven de financiers het recht om onder bepaalde voorwaarden converteerbare schulden om te zetten in aandelen, of om een prioriteitspositie te hebben bij het terugbetalen van schulden in het geval van een faillissement of liquidatie.

Een concreet voorbeeld van mezzanine financiering: stel dat een bedrijf een management buyout wil uitvoeren, maar niet genoeg eigen vermogen heeft om de transactie volledig te financieren. De banken zijn ook terughoudend om het volledige bedrag te lenen vanwege het risico. In dit geval kan het bedrijf mezzanine financiering aantrekken van een investeringsfonds dat bereid is om een lening te verstrekken met converteerbare eigenschappen of met een hogere rente dan normaal, omdat het extra risico neemt. Deze financiering kan het bedrijf helpen om de deal te sluiten en de controle over te nemen, terwijl het de belangen van de investeerders beschermt door middel van converteerbare bepalingen of achterstelling bij de terugbetaling.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten