N Wiki

Non-bancaire financiering

Non-bancaire financiering, ook wel bekend als alternatieve financiering, verwijst naar verschillende vormen van financiële dienstverlening en financieringsopties die worden aangeboden door entiteiten anders dan traditionele banken. Deze alternatieve financieringsmethoden zijn de laatste jaren populairder geworden, vooral onder particulieren en bedrijven die moeite kunnen hebben om leningen of krediet te verkrijgen bij traditionele bankinstellingen.

Voorbeelden van non-bancaire financiering zijn onder andere:

  1. Peer-to-peer (P2P) leningen: Platforms die individuen of bedrijven die op zoek zijn naar leningen verbinden met investeerders die bereid zijn de fondsen te verstrekken. Dit soort leningen elimineert de tussenkomst van een bank en stelt leners en investeerders in staat om rechtstreeks met elkaar te communiceren.

  2. Crowdfunding: Online platforms die individuen of bedrijven in staat stellen om geld in te zamelen van een groot aantal mensen (de “crowd”) die kleine bedragen bijdragen om een specifiek project of zakelijke onderneming te ondersteunen.

  3. Durfkapitaal (venture capital): Investeringsfondsen verstrekt door durfkapitaalbedrijven aan start-ups en kleine bedrijven met een hoog groeipotentieel, in ruil voor aandelen of eigenaarschap.

  4. Privé-investeerders (private equity): Kapitaal dat wordt geïnvesteerd in bedrijven die geen openbaar verhandelde aandelen hebben, vaak met als doel het bedrijf te helpen groeien en uiteindelijk winst te maken uit de verkoop van hun aandelen.

Het belangrijkste kenmerk van non-bancaire financiering is dat het alternatieve bronnen van financiering biedt die anders niet beschikbaar zouden zijn via traditionele banken. Deze financieringsopties kunnen gunstig zijn voor individuen en bedrijven die moeite hebben om traditionele leningen te krijgen of die op zoek zijn naar meer flexibele en innovatieve financieringsmogelijkheden.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten