De term “pink tax”, ook wel roze belasting genoemd, verwijst naar het fenomeen waarbij producten en diensten die specifiek worden verkocht aan vrouwen duurder zijn dan vergelijkbare producten en diensten die aan mannen worden verkocht. Het idee achter de term is dat vrouwen extra moeten betalen voor producten die als “vrouwelijk” worden beschouwd, terwijl vergelijkbare producten voor mannen goedkoper zijn. Deze ongelijkheid in prijzen is gebaseerd op geslachtsstereotypen en kan van invloed zijn op verschillende aspecten van het dagelijks leven van vrouwen, zoals kleding, persoonlijke verzorging en gezondheidsproducten.
In Nederland is er ook sprake van de ‘ pink tax’. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat vrouwen in Nederland meer betalen voor vergelijkbare producten dan mannen. Dit geldt met name voor producten zoals scheermessen, deodorants, shampoo en kleding. Dezelfde producten worden soms in een “vrouwelijke” versie op de markt gebracht en worden dan tegen een hogere prijs verkocht dan de “mannelijke” varianten, terwijl de ingrediënten of de kwaliteit van de producten vaak vergelijkbaar zijn.
De pink tax is een onderwerp van discussie en heeft geleid tot pleidooien voor meer gendergelijkheid in prijzen. Verschillende consumentenorganisaties en activisten zetten zich in om bewustwording te creëren en bedrijven aan te moedigen om de ongelijkheid in prijzen aan te pakken.
Reageer op dit bericht