Economie Kennisbank S Wiki

Stakeholder capitalism

Stakeholder capitalism wordt door Klaus Schwab en Peter Vanham als het beste alternatief beschouwd ten opzichte van state capitalism en shareholder capitalism.
Stakeholder capitalism betreft ook een vorm van kapitalisme: individuen en privébedrijven vormen het grootste deel van de economie. Dit is volgens Schwab en Vanham een vereiste voor een duurzaam economisch systeem. Zij stellen dat particulieren en bedrijven vrij moeten kunnen innoveren en concurreren, aangezien het de creatieve energie en arbeidsethos van de meeste mensen in de samenleving ontketent.

De economische activiteiten van dergelijke particuliere actoren dienen echter ook te worden beschermd en gestuurd om ervoor te zorgen dat de algemene richting van de economische ontwikkeling gunstig is voor de samenleving, en geen enkele actor kan zich uitleven op de inspanningen van anderen.
Een dergelijke vorm van kapitalisme is wat volgens hen onderschreven moet worden.

Het stakeholder kapitalisme verschilt fundamenteel van de andere genoemde vormen van kapitalisme en verhelpt de tekortkomingen die zij kennen.  Zo kunnen alle belanghebbenden in de economie de besluitvorming beïnvloeden alsook spelen de maatstaven die geoptimaliseerd zijn voor economische activiteiten in op brede maatschappelijke belangen.
Voorts bestaan er binnen deze vorm checks & balances welke ervoor zorgt dat geen enkele stakeholder dominant kan worden, én dit blijft.  
Zowel de overheid als de bedrijven, ofwel de meest belangrijkste spelers in elk kapitalistisch systeem, opteren dus voor een breder doel dan winst: de gezondheid en rijkdom van samenlevingen in het algemeen, maar ook die van de planeet en die van toekomstige generaties.
De onderlinge afhankelijkheid is weergegeven in onderstaand figuur.

LITERATUUR
Vanham, P., Schwab, K. (2021). Stakeholder Capitalism: A Global Economy that Works for Progress, People and Planet. Wiley United States.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten