Target costing betreft een cost management tool die planners gebruiken tijdens het product- en procesontwerp die hen erbij moet helpen om het product/ontwikkelproces te verbeteren. Dit zal in de toekomst moeten leiden tot een verlaging van de productiekosten. De regel die bij target costing wordt gesteld is dat 80% van de kosten van een product worden gepleegd tijdens de product ontwerpfase.
– Target costing is het keuzeproces van het product en procesontwerp die resulteert in een product dat kan worden vervaardigd tegen een bepaalde prijs met daarin een aanvaardbaar resultaat.
– Target costing is klantgericht en begint met de prijs-, kwaliteit- en functionaliteitseisen van klanten. De richtprijs weerspiegelt een set van productfuncties/eisen die het product minimaal moet leveren aan de klant.
Twee belangrijke elementen kunnen hier worden geduid:
1: De klant (de markt) bepaalt de prijs, die wordt betaald voor het product en de aangewezen functies.
2: Voor zover er een markt bestaat met hetzelfde product maar met verschillende functies, kan de organisatie zelf kiezen in welke functies van het product zij willen voorzien. Echter de markt zal de richtprijs bepalen voor het product met deze geleverde functies.
Zodra de product price-functionality-quality targets zijn gesteld, kunnen planners aan de hand van de verkoopprijs (target selling price) bepalen wat de winstmarge kan worden ten opzichte van de productieprijs. De winstmarge (target profit) betreft de bijdrage die het product maakt ten opzichte van de kosten die worden gemaakt binnen de organisatie. Het residu zijn de targetkosten, welke de focus weerspielt en de kracht is achter het product en procesontwerp inspanningen. De grote kracht van target costing is dat het is ingebed in een teamomgeving. Teamleden zijn de vertegenwoordiging van het uiteindelijke ontwerp, het ontwikkelproces (engineering), de inkoop, de productie en marketing (current design). Sommige organisaties (Chrysler) bestaan uit vertegenwoordigers die ontstaan vanuit hun leveranciers. Zij vormen het uiteindelijke ontwerpteam. Het doel is om de prijs van producten te verlagen door bijvoorbeeld het gebruik van goedkopere grondstoffen in plaats van bijvoorbeeld op maat gemaakte componenten, maar ook door bijvoorbeeld het verminderen van de productiekosten door het implementeren van procesverbeteringen.
De leden van het ontwerpteam team zijn gericht op hetzelfde doel:
1: Om een product te leveren met het doel de functionaliteit, kwaliteit en prijs op een specifiek marktsegment te plaatsen.
2: Klanten zullen niet betalen voor functies waaraan zij geen waarde hechten, waardoor dus de focus ontstaat om die functies te elimineren (zij zorgen namelijk voor kosten en niet voor waarde voor de klant.
De belangrijkste instrumenten die planners gebruiken in target costing zijn;
1: Tear-down analyse.
2: Value engineering.
3: Re-engineering
Reageer op dit bericht