Artikelen

Vermogensopbouw als ondernemer: dit zijn de mogelijkheden

Als je als ondernemer aan vermogensopbouw kunt doen, is dat uiteraard goed nieuws. Het betekent namelijk dat het lekker gaat. De klanten en opdrachten stromen binnen en je omzet en winst zitten in een stijgende lijn. Een mooi moment om over vermogensopbouw na te denken. Je doet er goed aan om hier flink de tijd voor te nemen. De mogelijkheden zijn namelijk behoorlijk uitgebreid en fiscaal kan de manier van vermogensopbouw nogal wat gevolgen hebben. In dit artikel ontdek je wat de opties zijn.

Zakelijk beleggen

Een goede manier om als ondernemer vermogen op te bouwen is met zakelijk beleggen. Je kunt zakelijk beleggen als bv of nv, maar ook als zzp’er of met een eenmanszaak. Er zitten wel wat verschillen tussen deze twee opties, maar voor het zakelijk beleggen an sich maakt dit niks uit.

Zakelijk vermogen opbouwen door middel van beleggen kan fiscaal voordelig zijn. Je zet je geld aan het werk voor zakelijke doelen in de toekomst. Dit is dus geen vermogen voor je oude dag, maar om nog verder te groeien als onderneming. Beleggen kent risico’s, daarom is het goed om je plannen en doelen met een financieel adviseur te bespreken.

Particulier beleggen

Op persoonlijke titel beleggen is ideaal als je vermogen wilt opbouwen voor later. Misschien wil je vervroegd met pensioen, of wil je rond je 50e een tweede huis in Frankrijk kopen. Geld op een spaarrekening zetten levert je een hoop zekerheid op, maar nauwelijks rendement. En gezien de inflatie ga je er zelfs op achteruit, omdat de inflatie veel harder stijgt dan de spaarrente.

Beleggen kan op verschillende manieren. Aandelen, obligaties en fondsen zijn de meest populaire opties. Je doet er goed aan om je kansen te spreiden. Aandelen zijn iets risicovoller dan obligaties, maar leveren wel meer rendement op. Een gecombineerd pakket is dan ook ideaal.

Vastgoed

Veel ondernemers, en vermogende particulieren, investeren een deel van hun vermogen in vastgoed. En dat is niet voor niks. De kans is namelijk groot je hiermee een mooi rendement gaat bereiken. Geld zit stevig opgeborgen in stenen. De prijzen van woningen en panden gaan hoogstwaarschijnlijk eerder dalen dan stijgen.

En vergeet niet dat je het pand kunt verhuren. Er is een schaarste aan huurwoningen, daar kun jij van profiteren. De prijzen liggen vrij hoog, waardoor je maandelijks een lekker extraatje hebt.

Investeren

Je kunt je geld beleggen op de beurs, maar ook investeren in een andere onderneming. Dit kan een goed rendement opleveren. Het meeste rendement behaal je door te investeren in nieuwe bedrijven. Het risico dat je je volledige inleg verliest, is aanwezig.

Een andere mogelijkheid is om te investeren in bestaande bedrijven. Het rendement is wat lager, maar de kans dat het misgaat is een stuk kleiner. Natuurlijk weet je dit nooit zeker. Het is dan ook verstandig om al je investeringen en beleggingen te bespreken met een expert.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten