Artikelen

Wat kan er anders zijn aan het verzekeren van een zakelijke elektrische auto?

Steeds meer bedrijven gaan over op elektrificatie van het wagenpark. Dit straalt goed af op het bedrijf, want het laat zien dat je oog hebt voor duurzaamheid. Het is een investering in de toekomst. Ook zzp’ers kiezen er steeds vaker voor om hun auto in te ruilen voor een elektrisch model. Voor een zakelijke auto sluit je uiteraard een zakelijke autoverzekering af. Maar hoe is dat anders bij een elektrische auto ten opzichte van het verzekeren van een benzine- of dieselauto, gezien het feit dat het eigenlijk om heel ander stukje technologie gaat? We bespreken een aantal factoren die van invloed zijn op de zakelijke autoverzekering in dit artikel.

Hogere premies door hogere aanschafkosten

Over het algemeen kun je stellen dat elektrische auto’s duurder in aanschaf zijn dan conventionele benzine- en dieselauto’s, en dat lijkt voorlopig ook niet te gaan veranderen. Dit feit kan resulteren in een hogere verzekeringspremie. Een hogere cataloguswaarde zorgt er namelijk voor dat de verzekeringsmaatschappij risico loopt op hogere kosten bij schadeclaims die gedekt moeten worden. Er moet immers meer worden uitgekeerd om de auto te vervangen als dat nodig is.

Hogere reparatiekosten zorgen voor hogere premies

Elektrische auto’s hebben vaak geavanceerde technologie en componenten. Deze kunnen duurder zijn om te repareren dan het geval zou zijn bij conventionele benzine en dieselauto’s. Dit kan resulteren in een hogere verzekeringspremie. De verzekeringsmaatschappij moet dan immers hogere kosten dekken in geval van schade, en dat moet wel ergens van betaald kunnen worden. Eigenlijk ook niet onlogisch, natuurlijk.

Minder onderhoud, lagere premie?

Bovenstaande opmerking over geavanceerde technologie en componenten die voor hogere reparatiekosten kunnen zorgen is slechts één kant van medaille. Hoewel de componenten geavanceerd zijn, hebben elektrische auto’s vaak minder bewegende delen en hebben ze daardoor mogelijk minder onderhoud nodig dan conventionele auto’s. Dit kan dan weer resulteren in lagere verzekeringspremies, omdat de kans op defecten of ongelukken door slecht onderhoud kleiner is.

Aangepaste dekkingen nodig

Verder is het ook nog van belang dat het zo kan zijn dat elektrische auto’s speciale dekkingen kunnen vereisen die niet altijd standaard worden aangeboden bij reguliere autoverzekeringen. Bijvoorbeeld kan een zakelijke autoverzekering voor een elektrische auto dekking bieden voor het vervangen van de behoorlijk kostbare batterij van de auto of het verlies van het laadstation of de laadkabel. Dit zijn zaken die niet of in veel mindere mate aan de orde zijn bij een benzine- of dieselauto en ervoor kunnen zorgen dat de zakelijke autoverzekering voor een elektrische auto duurder uitpakt dan bij een conventionele auto.

Daarnaast zijn er nog een aantal variabelen die van invloed zijn op je zakelijke autoverzekering als bedrijf of zzp’er. Bijvoorbeeld de leeftijd van de bestuurder in het geval dat deze te bepalen is, het type dekking dat vereist is en natuurlijk ook het type elektrische auto dat je kiest. Het is daarom altijd verstandig om goed te vergelijken tussen verschillende verzekeraars en hun aanbod voor zakelijke autoverzekeringen voor elektrische auto’s om zo de beste deal te vinden voor jouw specifieke situatie.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten