Artikelen

Wat zijn de kosten voor een bedrijf bij downtime?

De productiviteit van bedrijven kan om meerdere redenen stilvallen. Een van die redenen is het uitvallen van de internetverbinding. De gevolgen verschillen per bedrijf en sector, en zo ook de kosten die er mee gepaard gaan. De kosten van downtime voor een bedrijf zijn variërend vanwege verschillende factoren, zoals de bedrijfsgrootte, de industrie, de mate van afhankelijkheid van connectiviteit en de duur van de downtime. Enkele gevolgen van downtime voor een bedrijf zijn:

Productiviteitverlies

Wanneer een werknemer geen internettoegang heeft, kan hij niet werken aan taken die afhankelijk zijn van online bronnen, applicaties of communicatie zoals Teams meeting en VoIP. Dit leidt tot minder productiviteit en verloren arbeidsuren.

Omzetverlies

Voor bedrijven die sterk afhankelijk zijn van online transacties, zoals e-commerce websites, leidt downtime direct tot verlies van omzet. Klanten kunnen geen aankopen doen en kunnen zelfs overstappen naar concurrenten met een stabielere online aanwezigheid.

Additionele kosten

Downtime leidt vaak ook tot extra kosten, zoals het inschakelen van technische ondersteuning om de problemen op te lossen of om alternatieve communicatiemethoden in te zetten.

Hoe zijn de kosten van downtime te bepalen?

Om de kosten van downtime voor een specifiek bedrijf te schatten, moet men rekening houden met factoren zoals het gemiddelde uurtarief van werknemers, de geschatte omzet per uur en eventuele extra kosten die kunnen ontstaan door de downtime. Een eenvoudige formule om de kosten van downtime te berekenen, is:

Kosten van downtime = (verlies van productiviteit + verlies van omzet + extra kosten) * duur van de downtime

Het is belangrijk op te merken dat de werkelijke kosten van downtime voor een bedrijf variëren en dat de bovenstaande formule slechts een algemene benadering biedt. 

Downtime bij klanten en partners

In sommige gevallen zijn bedrijven digitaal realtime verbonden met klanten en partners. Downtime in de dataverbinding kan er dan ook voor zorgen dat zij niet meer (volledig) operationeel kunnen zijn.

Veiligheidsrisico’s

Omdat ook veiligheidssystemen veelal afhankelijk zijn van een internetverbinding kan het uitvallen van de dataverbinding er ook voor zorgen dat de veiligheid in het geding kan komen. Denk aan camerasystemen en de bereikbaarheid van hulpdiensten.

Reputatieschade

Downtime kan het vertrouwen van klanten en partners in het bedrijf schaden. Ook wanneer dit kortstondig en incidenteel is. Dit kan leiden tot verlies van klanten, verlaagde klanttevredenheid en potentiële negatieve publiciteit, wat nog jarenlang effect kan hebben. 

Aansprakelijkheid

Veel bedrijven maken met hun klanten ook afspraken op het gebied van wat ze leveren. Vastgelegd in SLA of prestatiecontracten. Wanneer deze niet nageleefd worden, heeft dit flinke nadelige gevolgen. In veel gevallen kunnen er claims ingediend worden.

Bedrijven kunnen hun risico op downtime minimaliseren door te investeren in betrouwbare dataverbindingen, back-upsystemen en preventieve maatregelen zoals netwerkmonitoring en beveiliging.

Hoe voorkomt DataWeb downtime bij haar klanten?

DataWeb beseft dat voor veel bedrijven een internetverbinding net zo belangrijk is als water en elektriciteit. Met de hoogste garanties, vastgelegd in een SLA bieden ze al jarenlang betrouwbare verbindingen en garanderen ze een uptime van 99,9%. Ook back-upverbindingen of zelfs volledig redundante verbindingen behoren tot de mogelijkheden. Er worden zelfs Multicarrier oplossingen geboden die volledig redundant zijn. Hierbij wordt alles dubbel uitgevoerd, tot aan de onderliggende carrier aan toe. Doordat er geen single point of failure is, biedt dit klanten een oplossing met de hoogst haalbare betrouwbaarheid.

Over DataWeb

DataWeb is een aanbieder van zakelijk (glasvezel-)internet. Met de jarenlange ervaring voorzien ze bedrijven van hoogwaardige data-infrastructuur verbindingen. Naast de glasvezelverbindingen zelf levert DataWeb ook oplossingen als back-upverbindingen en compleet redundante oplossingen.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten