M Wiki

Vijf soorten macht

Wanneer we spreken over macht, dan hebben we het over het vermogen om anderen te beïnvloeden.  Er kunnen in dit verband vijf soorten van macht worden onderscheiden, namelijk:

 1. Referent power
  Deze vorm van macht is gebaseerd op het feit dat volgers zich met de leider identificeren en hem of haar leuk vinden. Een voorbeeld is een leraar die leuk wordt gevonden door leerlingen heeft deze vorm van macht.

 2. Expert power
  Deze vorm van macht is gebaseerd op percepties over de bekwaamheid van de leider. Een concreet voorbeeld is een toeristengids die veel over een land weet, heeft deze vorm van macht.

 3. Legitimate power
  Deze vorm van macht gaat sterk samen met status of autoriteit. Hierbij kan gedacht worden aan een jurylid.

 4. Reward power
  Deze vorm van macht gaat over het vermogen om beloningen te verstrekken. Een voorbeeld hiervan is een directeur die de macht heeft om werknemers financieel te belonen.

 5. Coercive power
  Deze vorm van macht gaat over het vermogen om anderen te straffen. Een voorbeeld is een trainer die spelers op de bank kan laten zitten waardoor ze niet mee mogen voetballen. In een organisatie bestaan er echter twee soorten macht, namelijk persoonlijke macht en positiegerelateerde macht.

Eerstgenoemde, ofwel persoonlijke macht (‘personal power’) houdt in dat wanneer een leider ‘leuk’ wordt gevonden en men ook denkt dat hij of zij veel kennis van zaken heeft. Wanneer leiders zich op een manier gedragen die belangrijk is voor volgers, dan worden leiders machtig (referent power en expert power). De positiegerelateerde macht (‘position power’) gaat om de macht die iemand heeft door zijn of haar officiële positie binnen een bedrijf (Legitimate power, reward power en coercive power).

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met de redactie via info[at]managementplatform.nl of bel +(31)6-57912496.

Hebt u inhoudelijke vragen en/of zoekt u ondersteuning bij een organisatievraagstuk?
Neem ook dan gerust contact met ons op. Een team van adviseurs staat u voor u klaar.

Reageer op dit bericht

Klik hier om een reactie achter te laten